Nieuw bestuurslid Marianne de Widt stelt zich voor!

Toen ik vier jaar geleden startte als Statenlid, kwam er een overdosis informatie over me heen. Een situatie die de nieuw gekozen Statenleden van dit jaar vast zullen herkennen. Ergens in die informatiestroom zat ook Statenlidnu. Het nut of het belang daarvan was voor mij echt niet meteen in beeld.

 

Ik kreeg een uitnodiging voor een masterclass, die volgde ik en dat was heel interessant: inhoudelijk interessant, maar ook goed om in gesprek te zijn met Statenleden uit andere provincies. Langs dat lijntje ontdekte ik verder wat Statenlidnu is en doet. Ik ontdekte dat het leuk is én belangrijk.

In mijn provincie, Utrecht, was er geen provinciaal lidmaatschap, maar kon je wel individueel lid zijn. Samen met Odile de Man heb ik me er voor ingezet om onze provincie in z’n geheel aan te laten sluiten bij Statenlidnu. Voor een sterke vereniging is het van belang dat we allemaal onze schouders er onder zetten. De komende tijd doe ik daar nog een schepje bovenop. Ik ben vereerd om als bestuurslid van Statenlidnu aan de slag te mogen. We spreken elkaar nog!

Lees meer »

Handreiking Grip op privaatrechtelijke samenwerking provincies en gemeenten

Provincies en gemeenten werken steeds vaker en intensiever met elkaar samen. Dat doen ze via verschillende publieke en private vormen van samenwerking. De handreiking bevat praktische handvatten om de beschikbare instrumenten adequaat in te zetten. Bij deelname aan dergelijke samenwerkingen zijn de bevoegdheden voor Statenleden- en raadsleden beperkt in vergelijking tot publiekrechtelijke samenwerkingen. Volksvertegenwoordigers zoeken naar mogelijkheden om ook bij die samenwerkingen hun kaderstellende en controlerende taken uit te voeren. 


Deze handreiking wil die handelingsmogelijkheden op een laagdrempelige wijze onder de aandacht brengen. De praktische toepassing van de beschikbare instrumenten en mogelijkheden wordt geïllustreerd aan de hand van concrete voorbeelden. Zo krijgen volksvertegenwoordigers met deze handreiking meer inzicht hoe zij grip kunnen krijgen en houden op uiteenlopende privaatrechtelijke samenwerkingsvormen.
 
Meer informatie
Klik hier om de handreiking “Privaatrechtelijke samenwerking door decentrale overheden’ te bekijken. De handreiking is tot stand gekomen in samenwerking met Statenlidnu, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Griffiers, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en het ministerie van Financiën.

Lees meer »

De wereld van de waterschappen

Aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering van 22 juni j.l heeft Meindert Smallenbroek, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen een interessante lezing verzorgd over de wereld van de waterschappen. 

 

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

- de verhouding tussen provincies en waterschappen

- klimaatverandering en watertransitie

- water en bodemsturend sturend bij ruimtelijke keuzes.

 

Benieuwd? U kunt zijn presentatie hieronder downloaden en teruglezen.

 

Lees meer »

Bekijk de webinar Stikstof terug!

Op dinsdagavond 13 juni van 19.30-20.30 uur organiseerde Statenlidnu een inspirerende webinar over π™¨π™©π™žπ™ π™¨π™©π™€π™› en uw rol als Statenlid in dit dossier. Hoogleraar Wim de Vries van de Wageningen University nam ons mee in het complexe vraagstuk en gaf waardevolle tips waar Statenleden op kunnen letten. De presentatie kunt u hieronder teruglezen.

Daarnaast deelde Programmadirecteur Stijn van Wely van het IPO zijn inzichten over de inzet van de provincies en de tijdlijn van de aanpak. Dit was een webinar die u niet had willen missen! Bekijk hier de webinar π™¨π™©π™žπ™ π™¨π™©π™€π™› of via  πŸ‘‰ www.leerplatformstatenleden.nl

 

Meer informatie?

Op donderdag 13 april 2023 is een essay gepubliceerd, geschreven door de hoogleraren Jan Willem Erisman, Chris Backes en Wim de Vies, naar aanleiding van de vraag: ‘Is er een alternatief voor de KDW in de wet?’. Het essay, geschreven in opdracht van minister van der Wal, bevat meer dan het antwoord op de vraag of de KDW niet uit de wet kan. Het gaat ook over het stikstofbeleid waarbij is geprobeerd om tot een werkbare aanpak te komen waarmee aan de doelen, voortvloeiend uit (inter)nationale verplichtingen, kan worden voldaan. Het voorstel is o.a. om voor de landbouw doelen per gebied en bedrijf af te leiden voor ammoniak emissies en dit ook te doen voor stikstofoverschotten in verband met waterkwaliteit en voor broeikasgasemissies in relatie tot klimaat.

In het essay wordt verwezen naar een visiestuk van vier Wageningen onderzoekers, te weten Gerard Ros, Roel Jongeneel en Martin van Ittersum en Wim de Vries. Aan dit visiestuk waren ze al bezig voordat de opdracht van minister Van der Wal voor het essay kwam. Dit visiestuk is uitsluitend op de landbouw gericht en is mooi aanvullend op het essay. Het stuk geeft meer specifiek:

  1. Een concrete uitwerking van doelen (met voorbeeldberekeningen) voor de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen en voor het stikstofoverschot op bedrijfsniveau en wat dat betekent voor provincies.
  2. Inzicht hoe je ambities kunt bereiken middels management, systeeminnovaties en ingrijpen op de landbouwstructuur, zoals veestapelreductie.
  3. Een voorstel hoe je die ambities kunt realiseren middels invoering van emissierechten conform het fosfaatrechtenstelsel en de voortgang ervan kunt monitoren.
  4. Inzicht in mogelijkheden om een lange termijn verdienmodel te realiseren.

Behalve aan ammoniak, broeikasgassen en stikstofoverschot, besteedt het rapport ook aandacht aan andere milieu-uitdagingen voor de sector. De auteurs denken hiermee een gedachtelijn te hebben ontwikkeld waarmee ze de implementatie van provinciaal maatwerk binnen het NPLG van dienst kunnen zijn.

Lees meer »

Werkbezoek Statenlidnu aan PS Overijssel als een van de hulptroepen

Vandaag zijn we op werkbezoek in de provincie Overijssel. In een middagprogramma maken de Statenleden van Overijssel kennis met de hulptroepen van Provinciale Staten. Statenlidnu is ook een van de hulptroepen voor uw Statenwerk. Benieuwd welke ondersteuning u in kunt zetten? Bekijk dan de handreiking Sterke Staten. Hierin leest u alles over de wettelijke en niet-wettelijke hulptroepen. In samenwerking met Netwerk Democratie in Actie zijn er drie handreikingen ontwikkeld over: Sterke Staten, de Rekenkamer en de accountant.

 

Meer informatie?

Bekijk de dossierpagina Sterke Staten.

Lees meer »

ALV Statenlidnu 22 juni en lezing Meindert Smallenbroek over Water en bodemsturend

Op donderdagavond 22 juni van 19.30 - 20.30 uur vindt de Algemene Ledenvergadering van Statenlidnu plaats. Het bestuur van Statenlidnu nodigt haar leden van harte uit voor deze online vergadering. Algemeen directeur van de Unie van Waterschappen, Meindert Smallenbroek neemt u aansluitend mee in actuele ontwikkelingen rondom waterproblematiek, ‘Water en bodem sturend’, de relatie met de aanpak in het landelijk gebied en de verhouding tussen provincies en waterschappen.

Agenda Algemene Ledenvergadering

Beste leden,

Graag nodigen we u uit voor de Algemene Ledenvergadering op 22 juni.

 

Datum:              22 juni 2023

Tijdstip:            19:30 – 20:30 uur - online

 

  1. Opening en vaststellen agenda

 

  1. Mededelingen
    1. Toelichting actualiteiten rechtspositie

 

  1. Vaststellen verslag vorige vergadering

  2. Jaarverslag en financieel jaaroverzicht 2022
    1. Mondelinge toelichting
    2. Terugkoppeling door de kascommissie
    3. Vaststellen jaarverslag 2022
    4. Vaststellen financieel jaaroverzicht 2022

  3. Aftreden bestuurslid en voordracht nieuwe bestuursleden

 

  1. Rondvraag en sluiting

  2. Het Waterschap:

Wat moeten Statenleden weten over deze bestuurslaag en wat heeft de provincie voor rol op inhoud en het bestuur? Algemeen directeur van de Unie van Waterschappen, Meindert Smallenbroek neemt u mee in actuele ontwikkelingen rondom waterproblematiek, ‘Water en bodem sturend’, de relatie met de aanpak in het landelijk gebied en de verhouding tussen provincies en waterschappen.

 

Graag tot dan!
 

Harold van de Velde
Voorzitter Statenlidnu

Lees meer »

Alles weten over stikstof? Meld u aan voor de webinar!

Meld u aan voor de webinar over stikstof!

Ook in de nieuwe Statenperiode gaan de debatten over stikstof door. Er ligt een afspraak dat alle provincies uiterlijk 1 juli een gebiedsaanpak presenteren hoe zij denken om te gaan met de doelen van stikstof, klimaat, natuur, water en bodem. Is dat haalbaar? En hoe begeeft u zich als Statenlid in dit dossier? Of bent u benieuwd hoe het allemaal zit zonder dat het in uw portefeuille zit?

Statenlidnu organiseert op dinsdagavond 13 juni van 19.30-20.30 uur een webinar over dit thema en uw rol als Statenlid in dit dossier. Het is bedoeld voor zowel nieuwe Statenleden als ervaren statenleden. Hoogleraar Wim de Vries van de Wageningen University neemt ons mee in het dossier en geeft tips waar Statenleden op kunnen letten.

De Vries is mede-auteur van een essay die onder andere beschrijft hoe er op een andere manier omgegaan kan worden met de ‘kritische depositiewaarde’ (KDW) in de wet. Programmadirecteur Stijn van Wely van het IPO zal een uitleg geven over de inzet van de provincies en hoe de tijdlijn in elkaar zit. Kortom, een webinar die u zeker niet mag missen! 

Meer informatie?

Op donderdag 13 april is een essay gepubliceerd, geschreven door de hoogleraren Jan Willem Erisman, Chris Backes en Wim de Vies, naar aanleiding van de vraag: ‘Is er een alternatief voor de KDW in de wet?’. Het essay, geschreven in opdracht van minister van der Wal, bevat meer dan het antwoord op de vraag of de KDW niet uit de wet kan. Het gaat ook over het stikstofbeleid waarbij is geprobeerd om tot een werkbare aanpak te komen waarmee aan de doelen, voortvloeiend uit (inter)nationale verplichtingen, kan worden voldaan. Het voorstel is o.a. om voor de landbouw doelen per gebied en bedrijf af te leiden voor ammoniak emissies en dit ook te doen voor stikstofoverschotten in verband met waterkwaliteit en voor broeikasgasemissies in relatie tot klimaat.

In het essay wordt verwezen naar een visiestuk van vier Wageningen onderzoekers, te weten Gerard Ros, Roel Jongeneel en Martin van Ittersum en Wim de Vries. Aan dit visiestuk waren ze al bezig voordat de opdracht van minister Van der Wal voor het essay kwam. Dit visiestuk is uitsluitend op de landbouw gericht en is mooi aanvullend op het essay. Het stuk geeft meer specifiek:

  1. Een concrete uitwerking van doelen (met voorbeeldberekeningen) voor de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen en voor het stikstofoverschot op bedrijfsniveau en wat dat betekent voor provincies.
  2. Inzicht hoe je ambities kunt bereiken middels management, systeeminnovaties en ingrijpen op de landbouwstructuur, zoals veestapelreductie.
  3. Een voorstel hoe je die ambities kunt realiseren middels invoering van emissierechten conform het fosfaatrechtenstelsel en de voortgang ervan kunt monitoren.
  4. Inzicht in mogelijkheden om een lange termijn verdienmodel te realiseren.

Behalve aan ammoniak, broeikasgassen en stikstofoverschot, besteedt het rapport ook aandacht aan andere milieu-uitdagingen voor de sector. De auteurs denken hiermee een gedachtelijn te hebben ontwikkeld waarmee ze de implementatie van provinciaal maatwerk binnen het NPLG van dienst kunnen zijn.

Lees meer »

Bestuurslid gezocht!

Het bestuur van Statenlidnu is op zoek naar een nieuw bestuurslid. De beroepsvereniging voor Statenleden is een jonge, enthousiaste vereniging en biedt volop kansen om u in te zetten voor alle Statenleden in de provincies. Met een duidelijk profiel draagt de vereniging bij aan het versterken van het ambt als Statenlid. Het bestuur vergadert één keer per twee maanden. De uitvoering van werkzaamheden is belegd bij het bureau van de vereniging. Conform de statuten streven we naar spreiding van bestuursleden over het hele land. 

Een indicatie van de tijdsbesteding is ongeveer 8 uur per maand. Is dit iets voor u? Of wilt u eerst meer informatie? Neem dan contact op met Harold van de Velde (voorzitter) via info@statenlidnu.nl

Uw sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 2 juni. De voordracht staat gepland tijdens de ledenvergadering op 22 juni.

Profiel bestuurslid Statenlidnu

  • Is in staat om vanuit de behoefte van Statenleden te bezien welke zaken voor de vereniging relevant zijn;
  • Een bestuurslid van Statenlidnu bezit algemene bestuurlijke kwaliteiten, eventueel ervaring als bestuurder van een vereniging;
  • Onderschrijft de doelstelling en de aard van de vereniging;
  • Kan toezicht houden op de uitvoering van de beleidsuitgangspunten van de vereniging;
  • Is in staat om met de andere bestuursleden te werken als een team, is een teamspeler;
  • Kan het bestuursbeleid binnen de vereniging uitdragen;
  • Kan besturen op hoofdlijnen, weet afstand te bewaren tot de werkorganisatie, is niet gericht op het operationeel beleid;
  • Kan de balans bewaken tussen kritisch tegenspel en constructief samenwerken;
  • Is in staat strategische uitgangspunten te beoordelen;
  • Kan met vertrouwelijke gegevens omgaan.

Van de leden van het bestuur wordt verwacht dat ze de bestuursvergaderingen en de Algemene Ledenvergaderingen bijwonen.

Algemene taken bestuursleden Statenlidnu

  • Voorbereiding op, deelname aan en een actieve bijdrage leveren aan de bestuursvergaderingen;
  • Betrokken zijn bij de voorbereiding van en het bewaken van de uitvoering van het beleidsplan, de activiteitenplannen en het financiële- en inhoudelijke jaarverslag;
  • Betrokkenheid bij wervingsprocedures.
Lees meer »

Q&A-sessie over de rechtspositie van Statenleden en commissieleden

Statenlidnu kondigt met enthousiasme aan dat op donderdagavond 1 juni van 19.30 tot 20.30 uur een interactieve vraag- en antwoordsessie (Q&A) zal plaatsvinden samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze sessie is specifiek gericht op de rechtspositie van Statenleden en commissieleden. 

De online bijeenkomst biedt Statenleden en commissieleden de gelegenheid om vragen te stellen over de rechtspositie. Het is raadzaam om bij aanmelding uw vraag vooraf te sturen, zodat de beantwoording kan worden voorbereid en we ervoor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk vragen aan bod komen tijdens de sessie. Om deel te nemen aan de Q&A-sessie op donderdag 1 juni dient u zich vooraf aan te melden. Na aanmelding ontvangt u verdere instructies en een link naar de online sessie. Klik hier om u aan te melden voor de Q&A rechtspositie op 1 juni a.s.

 

We kijken ernaar uit om u te verwelkomen tijdens deze informatieve bijeenkomst!

Meer informatie?

Op dinsdagavond 23 mei van 19.30 - 20.30 uur vond de online informatiebijeenkomst over de rechtspositie van Statenleden en commissieleden plaats. Statenlidnu heeft deze in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties georganiseerd en de presentatie kunt u downloaden op de dossierpagina rechtspositie.

Lees meer »

De herontdekking van de provincie?

Op donderdag 11 mei gaf hoogleraar Hansko Broeksteeg van de Radboud Universiteit in samenwerking met Statenlidnu een online college over de herontdekking van de provincie?

 

Statenleden bevinden zich in het middenbestuur. Dat betekent dat het Rijk, gemeenten, waterschappen en regio’s ook een plaats hebben. Hoe gaat u daar mee om als Statenlid. Wie doet wat? En welke ontwikkelingen zijn er waar u als Statenlid rekening mee moet houden?

 

Ook ging Hansko in op de verschillende bevoegdheden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten.

 

Kortom, een zinvol college om terug te kijken! Het online college is hier terug te kijken of via leerplatformstatenleden.nl en in het menu kiezen voor 'webinars'.

Lees meer »

Werkbezoek aan Provinciale Staten Utrecht!

De Utrechtse Statenmarkt was een onderdeel van het driedaagse inwerkprogramma van de Provinciale Staten Utrecht. Statenlidnu was hierbij aanwezig en deelde nuttige informatie uit over onder andere het leerplatform, sterke staten en omgaan met intimidatie en agressie.

Presentatie

Voorzitter Harold van de Velde en directeur Yvon van Loon gaven een presentatie in de Statenzaal aan de kersverse Statenleden, commissieleden en ondersteuning. Bestuurslid Franco Achtien en Easther Houmes bemande de stand om voorbijgangers van een rijk gevulde goodiebag te voorzien.

Lees meer »

Terugkijken webinar Sterke Staten

Sterke Staten

Op dinsdagavond 18 april 2023 organiseerde Statenlidnu de webinar Sterke Staten. In dit webinar werd gesproken over de instrumenten die u kunt inzetten bij uw Statenwerk en welke ondersteuning er is voor een krachtig middenbestuur. Kirsten ten Cate, griffier van de Provincie Noord-Brabant vertelde over de inzet en expertise van de griffie en gaf een aantal slimme tips uit de praktijk op welke manier de griffie u kan ondersteunen. Harold van de Velde, voorzitter Statenlidnu sprak met Daniël van den Berg , Statenlid Noord-Holland en Lies van Aelst, Statenlid Zuid-Holland, over waarom hulptroepen zo belangrijk zijn. Michael Mekel, adviseur bij de Raad van het Openbaar Bestuur, lichtte een onderzoek toe over het belang om te investeren in goede ondersteuning ten behoeve van een sterke democratie. De presentaties kunt u hieronder downloaden. 

 

Ook is er een praktische handreiking Sterke Staten met daarin een overzicht van instrumenten en wettelijke en niet-wettelijke hulptroepen. Goede ondersteuning van hulptroepen is bij uw Statenwerk gewenst en nodig.

 

Meer informatie?

Bekijk hier de webinar Sterke Staten terug of via het leerplatformstatenleden.nl Kies in het menu voor 'webinars'. Ook vindt u meer informatie op de dossierpagina Sterke Staten.

Lees meer »