Provinciaal kiezersonderzoek

Burgers en boeren in beweging - het kiezersonderzoek in provincies en waterschappen van 2023

 

In samenspraak met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en Universiteit Leiden het kiezersonderzoek naar de provinciale staten- waterschapsverkiezingen 2023 uitgevoerd. In dit kiezersonderzoek komen meerdere onderwerpen aan bod, onder andere of in 2023 provincies en waterschappen minder onbekend en onbemind zijn geworden, wat stemmers en niet-stemmers kenmerkt, wat de opkomst verklaart, wat de stemkeuze van kiezers heeft bepaald en het beperkte mandaat van Provinciale Staten en algemene besturen waterschappende kracht.

 

Statenlidnu organiseerde een online bijeenkomst voor Statenleden over het kiezersonderzoek met hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht Hans Vollaard en praktijkvoorbeelden van participatie in de provincie Groningen met Liesbeth Wetering, Programmamanager Kwaliteit Openbaar Bestuur bij de provincie Groningen. Bekijk de presentaties en terugblik op deze inspirerende bijeenkomst.


Eindrapport kiezersonderzoek in provincies en waterschappen van 2023
PDF – 5,6 MB 138 downloads

Meer zicht op het democratisch middenbestuur

 

Dit is het eerste landelijke kiezersonderzoek in provincies en waterschappen. Het stond net als de nationale en lokale kiezersonderzoeken onder regie van de Stichting Kiezersonderzoek Nederland en is uitgevoerd door de universiteiten van Utrecht en Twente. De provincies en vooral de waterschappen zijn voor veel inwoners onbekend. De interesse in politiek en bestuur op die niveaus is klein. Voor kiezers is plichtsbesef het belangrijkste motief om te stemmen bij provinciale en waterschapsverkiezingen. Toch zijn provinciale en waterschapsthema’s belangrijker voor opkomst en partijkeuze dan de mening over het kabinet. Slechts 24% van de kiezers weet zonder meer dat Provinciale Staten de Eerste Kamer verkiezen. 29% van de kiezers weet het sowieso niet. De opkomst bij waterschapsverkiezingen zou waarschijnlijk 17% lager zijn geweest als die niet gelijktijdig met provinciale verkiezingen zouden plaatsvinden.


Rapport Meer Zicht Op Het Democratisch Middenbestuur Het Kiezersonderzoek In Provincies En Waterschappen Van 2020
PDF – 2,0 MB 381 downloads
Factsheet Meer Zicht Op Het Democratisch Middenbestuur Het Kiezersonderzoek In Provincies En Waterschappen Van 2020
PDF – 759,0 KB 329 downloads