Online Workshop over de Kadernota op 15 mei

📅 Save the Date: Online Workshop over de Kadernota – 15 mei

 

De kadernota markeert de start van een nieuwe P&C-cyclus – hét moment waarop de koers wordt bepaald en de ruimte voor beleid wordt vastgelegd. Maar hoe benut u als Statenlid dit momentum optimaal? Welke inhoudelijke keuzes worden er gemaakt, en hoe geeft u uw kaderstellende rol effectief vorm?

 

🕢 Tijd: 19.30 – 20.30 uur
💻 Locatie: Online
🎓 Organisatie: Statenlidnu i.s.m. PwC.

Samen met experts van PwC duiken we in:
✅ De rol van de kadernota binnen de P&C-cyclus
✅ Wat er wel – en juist niet – in een kadernota hoort
✅ De betekenis van de nota voor de begroting
✅ Praktische tips om als Statenlid scherp en invloedrijk te sturen

 

Meld u aan voor de online workshop op 15 mei en krijg antwoord op deze én andere vragen. Deze workshop is dé kans om uw financiële en politieke scherpte te vergroten – compact, concreet en direct toepasbaar in uw Statenwerk.

Lees meer »

Minister Uitermark (BZK) publiceert de Staat van het Bestuur 2024

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Staat van het Bestuur 2024 aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit tweejaarlijkse trendrapport brengt feiten, ontwikkelingen en onderzoeksresultaten over het decentrale bestuur in Nederland overzichtelijk samen en duidt deze.

Aan de Staat van het Bestuur 2024 is een vernieuwd dashboard toegevoegd, waarmee de belangrijkste cijfers en trends uit het rapport in één oogopslag zichtbaar zijn. Het dashboard zoomt in op de mensen, middelen en bestuurlijke thema’s binnen gemeenten, provincies en waterschappen. U vindt er bijvoorbeeld gegevens over de leeftijd, opleiding en zittingsduur van Statenleden, Gedeputeerden en Commissarissen van de Koning.

In de aanbiedingsbrief benoemt de minister enkele opgaven ter versterking van de decentrale democratie en het bestuur:

Weerbaarheid samenleving tegen actuele dreigingen

De internationale veiligheidssituatie is de afgelopen jaren sterk verslechterd en dit raakt Nederland. Statelijke en niet-statelijke actoren bedreigen in toenemende
mate de nationale veiligheidsbelangen van het Koninkrijk. Deze ontwikkelingen maken het noodzakelijk om de weerbaarheid van onze maatschappij te verhogen.

Oog voor sterk bestuur en medeoverheden

Voor een sterk bestuur is het cruciaal dat gemeenten, provincies, waterschappen en departementen goed op elkaar zijn ingespeeld en samen de slagkracht hebben om maatschappelijke problemen op te lossen.

Waardevol ambt

Voor een goed functionerend democratisch bestuur is de rol van politieke ambtsdragers (volksvertegenwoordigers en bestuurders) cruciaal. Het ambt van
volksvertegenwoordiger of bestuurder wordt door betrokkenen als eervol en relevant ervaren.

Weerbaar bestuur

De mate van agressie, intimidatie en bedreiging van bestuurders en volksvertegenwoordigers binnen gemeenten, provincies en waterschappen is al jarenlang verontrustend. De impact van incidenten is groot en raakt niet alleen de persoon zelf maar vaak ook de mensen om hen heen.

Burgerschap

Democratisch bestuur begint in de samenleving. De kracht van de samenleving moet benut en versterkt worden door ruimte te geven aan initiatieven en knelpunten weg te nemen.

Essaybundel en Staat van het Bestuur 2024

Bij de Staat van het Bestuur 2024 verschijnt een bundel met prikkelende reflecties van externe auteurs over de toekomst van het openbaar bestuur. Wat is relevant voor de democratie en decentralisatie, en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? De volledige brief van de Minister, de Staat van het Bestuur 2024 en de essaybundel 'met het oog op de toekomst' treft u hieronder. Of lees ze op de website van de rijksoverheid.

Lees meer »

Webinar AI gemist? Bekijk de webinar nu terug

Terugblik: Webinar AI, Digitalisering en Desinformatie

Op dinsdagavond 15 april vond een interactief webinar plaats over een thema dat actueler is dan ooit: de rol van kunstmatige intelligentie in het Statenwerk. Statenlidnu en de Zuid-Holland Academie brachten Statenleden en andere geïnteresseerden online samen om te verkennen wat AI kan betekenen in de praktijk van volksvertegenwoordiging – én welke risico’s daarbij komen kijken.

Wat is AI eigenlijk – en waarom moeten Statenleden ermee bezig zijn?

Martijn van der Steen, decaan en bestuurslid van de NSOB, trapte het webinar af met inzichten uit zijn essay Technologie in de Tussentijd. Hij ging in op de impact van AI op besluitvorming, vertrouwen in instituties en de manier waarop informatie zich verspreidt. Zijn boodschap was helder: AI is geen verre toekomstmuziek, maar iets wat nú al invloed heeft op onze democratische processen. Hij schetste hoe AI een fundamentele uitdaging vormt voor de democratische rechtsstaat. We bevinden ons in een “tussentijd”: AI is te krachtig om te negeren, maar nog te onbetrouwbaar om volledig te vertrouwen. Juist nu is sturing vanuit de overheid essentieel om publieke waarden te beschermen. Vanuit de provincie Zuid-Holland was Ivonne Jansen-Dings aanwezig. Zij werkt als strateeg digitale samenleving en ethiek en is nauw betrokken geweest bij de oprichting van de interprovinciale ethische commissie.

AI in de praktijk van Statenleden

Lisanne van Damme en Luuk Wilson, beiden Statenlid in Zuid-Holland, gaven een inkijkje in hoe zij AI toepassen in hun werk. Denk aan het samenvatten van stukken, het voorbereiden van debatten of het analyseren van beleidsdocumenten. Ze benoemden ook de grenzen en valkuilen: AI is een hulpmiddel, geen vervanging van kritisch denken of politieke intuïtie. De deelnemers gingen actief in gesprek over de ethische kant van AI-gebruik, de risico’s van desinformatie en de rol van publieke waarden.

Het webinar liet zien dat er veel interesse én behoefte is aan meer kennis, uitwisseling en handvatten rond AI in het openbaar bestuur.

🎧 Ter inspiratie werd voorafgaand aan het webinar de podcast ‘De belofte en bedreiging van AI’ met Jan van Ginkel en Martijn van der Steen en het essay Technologie in de tussentijd aanbevolen. Een aanrader voor wie zich verder wil verdiepen in dit onderwerp. U kunt het essay hieronder downloaden en de podcast luisteren.

Bekijk de webinar in de Statenlidnu Academie

In de online leeromgeving Statenlidnu Academie kun u de webinar AI terugkijken en vindt alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Als u inlogt via een algemeen of individueel account kunt u ook andere modules en webinars bekijken. 

Lees meer »

Kennisclip Effectieve inzet van Stateninstrumenten

Welke instrumenten kunt u inzetten bij uw Statenwerk en hoe doet u dat slim en effectief? Daarover gaat onze nieuwe kennisclip.

Als Statenlid hebt u de beschikking over een uitgebreide gereedschapskoffer met daarin bijvoorbeeld moties en amendementen, maar ook de mogelijkheid om initiatiefvoorstellen in te dienen.

In deze kennisclip gaat griffier Renée Wiggers van de Provincie Overijssel in op de regels die bij de inzet van deze instrumenten horen. Die regels zijn vastgelegd in de Provinciewet en ook in het Reglement van Orde dat door u als Provinciale Staten is vastgesteld.

Renée sluit de kennisclip af met 10 belangrijke tips.

Statenlidnu Academie

In de online leeromgeving Statenlidnu Academie vindt u in de module Sterke Staten over instrumenten en ondersteuning alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Als u inlogt via een algemeen of individueel account kunt u ook andere modules volgen, webinars en kennisclips terugkijken.

 

Bekijk ook de Handreiking Instrumenten en ondersteuning of gebruik dit als naslagwerk voor uw Statenwerk.

Lees meer »

Statenlidnu brengt werkbezoeken aan Limburg, Drenthe en Fryslân

Statenlidnu brengt regelmatig werkbezoeken aan alle Provinciale Staten, om direct van u te horen wat er leeft en wat u nodig hebt van uw belangenvereniging. Lijkt het u leuk en nuttig dat we ook een keer bij u langskomen? Nodig ons dan uit!

Werkbezoek aan Limburg

Op 28 maart was Statenlidnu te gast bij de Statenleden van Limburg in het prachtige Gouvernement in Maastricht.

Na een warm welkom met koffie, thee en Limburgse lekkernijen opende onze voorzitter Robert de Wit de dag met een inspirerend verhaal over waar Statenlidnu zich momenteel voor inzet: belangenbehartiging van Statenleden, de ontwikkeling van een nieuw curriculum, het opzetten van de Statenlidnu Academie en het organiseren van inhoudelijke webinars. Vervolgens gingen de deelnemers in carrouselvorm langs drie thematafels:

  • AI en het statenwerk – Rosalie en Robert verkenden samen met de Statenleden de kansen én risico’s van kunstmatige intelligentie binnen het provinciale bestuur. Hoe kun je AI slim inzetten zonder het politieke ambacht uit het oog te verliezen?
  • Leergang en Statenlidnu Academie – Agnes en Yvon presenteerden de eerste contouren van het nieuwe curriculum en de online leeromgeving. Een waardevolle basis en vindplaats van alle informatie voor zowel nieuwe als ervaren Statenleden.
  • De provincie als middenbestuur – Marianne en Sterre gingen in gesprek over de unieke positie van Provinciale Staten ten opzichte van andere overheden. Wat vraagt dit van je als Statenlid? En hoe geef je daar in de praktijk vorm aan?

Tussen de rondes door was er ruimte voor ontmoeting en verdieping tijdens een gezamenlijke lunch met informatiestand. De opbrengsten van de gesprekken werden plenair gedeeld, wat zorgde voor herkenning en nieuwe inzichten.

Tot slot gaf Robert een korte presentatie over het thema weerbaarheid, waarbij hij inging op hoe je als Statenlid kunt omgaan met agressie, intimidatie en maatschappelijke druk. Een thema dat steeds actueler wordt en waar Statenlidnu actief op inzet.

Lees meer »

Webinar AI, digitalisering en desinformatie op 15 april

Gebruikt u wel eens kunstmatige intelligentie voor uw Statenwerk? Om stukken samen te vatten of voor spreekteksten? Of juist helemaal niet? In dit webinar dat Statenlidnu organiseert met de Zuid-Holland Academie duiken we in de wereld van AI, digitalisering en desinformatie. Wat is AI eigenlijk? Welke kansen biedt AI voor het werk van Statenleden? Wat zijn potentiële bedreigingen en ethische dilemma's?

⚙️ Martijn van der Steen, decaan en bestuurslid van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, NSOB, neemt ons mee in zijn onderzoek en essay over AI en democratie. 

⚙️ Lisanne van Damme en Luuk Wilson, beide Statenlid in Zuid-Holland, delen hoe zij AI inzetten en gebruiken als Statenlid.

Of u nu weinig of veel van AI weet. Dit is een kans om uw kennis te verrijken! Dus meld u nu aan voor onze nieuwe webinar over AI, digitalisering en desinformatie!

📅 Dinsdag 15 april | Online
🕖 19:30 tot 20:30 uur

👂 Luister alvast ter inspiratie de podcast 'De belofte en bedreiging van AI' met Jan van Ginkel en Martijn van der Steen.

Lees meer »

Kijk nu het webinar over slimme inzet van Stateninstrumenten terug

Ons webinar over de slimme inzet van Stateninstrumenten is nu terug te kijken via de link hieronder én in onze digitale leeromgeving: de Statenlidnu Academie.

 

Tijdens de webinar

➡️ vertelt Statengriffier Renée Wiggers hoe de procedures en spelregels rondom het indienen en behandelen van moties en amendementen werken, zodat u uw voorstel succesvol kunt indienen.

➡️ Oud-Statenlid Romke Visser gaat in op het politieke handwerk en

➡️ Statenlid Erwin Kamp neemt u aan de hand van zijn praktijkvoorbeeld mee in hoe u zelf als Statenlid een initiatiefvoorstel maakt.

 

Dus hebt u het webinar gemist, of wilt u meer te weten over een effectieve inzet van uw instrumenten en praktijkvoorbeelden? Bekijk de video of log in op de Statenlidnu Academie en kijk het webinar terug!

Lees meer »

Webinar over de effectieve inzet van Stateninstrumenten 25 maart

Op 25 maart uur organiseert Statenlidnu een webinar over de effectieve inzet van Stateninstrumenten. Hoe zet u het juiste instrument in op het juiste moment? Hoe kunnen moties, amendementen en andere instrumenten optimaal worden gebruikt om doelen te bereiken?

Tijdens het webinar zal Statengriffier Renée Wiggers uitleggen hoe de procedures en spelregels rondom het indienen en behandelen van moties en amendementen en andere instrumenten werken, zodat u uw voorstel succesvol kunt indienen. Oud-Statenlid Romke Visser gaat in op het politieke handwerk. Hoe doet u dat effectief? Statenlid Erwin Kamp neemt u aan de hand van zijn praktijkvoorbeeld mee in hoe u zelf als Statenlid een initiatiefvoorstel maakt.

Wilt u meer te weten komen een effectieve inzet van uw instrumenten en praktijkvoorbeelden? Neem dan deel aan deze webinar en mis deze kans niet om uw kennis te vergroten! Na aanmelding ontvangt u enkele dagen voorafgaand aan de webinar de deelname link. Tijdens de webinar is er de gelegenheid om interactief deel te nemen en vragen te stellen aan de sprekers.

 

Datum: 25 maart

Tijd: 19.30 - 20.30 uur

Locatie: Online

Lees meer »

Training snellezen en mindmappen 15 maart

📚 Te veel stukken, te weinig tijd? ⌛

Statenvoorstellen, begrotingsstukken, nota’s, visies en rapporten. Als Statenlid en commissielid lijkt er soms geen eind te komen aan de hoeveelheid documenten die u moet lezen. Maar wat als u drie keer zo snel kon lezen zonder begrip te verliezen?
Met de training Snellezen en mindmappen leert u in één dag:
✅ Uw leessnelheid te verdrievoudigen.
✅ Belangrijke informatie sneller te filteren.
✅ Betere beslissingen te nemen met slimme mindmaps.

Bas Hoorn
van trainingsbureau Timension verzorgt de training en neemt u mee in leuke, praktische opdrachten en oefeningen! Meet uw leessnelheid, leer over de samenwerking tussen de ogen en het brein, oefen uw snelheid met de speed drill en ontwikkel een persoonlijke snelleesstijl.


📅 Zaterdag 15 maart | Provinciehuis Utrecht
🕘 9.00 - 17.00 uur
🔗 Schrijf u nu in – er zijn nog een aantal plekjes beschikbaar!

Lees meer »

Meld u aan voor de webinar: ‘Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen’

Het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) nodigt u van harte uit voor de webinar ‘Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen’ op 19 maart 2025. Tijdens deze online bijeenkomst gaan experts en beleidsmakers in gesprek over de toekomst van de Europese interne markt, het behoud van de EU-concurrentiekracht en de rol van regio’s in dit proces.   

Programma

De bijeenkomst wordt geopend door Martijn van Gruijthuijsen (gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en HNP-bestuurder), die als rapporteur in het Europees Comité van de Regio’s reageert op de rapporten van Mario Draghi en Enrico Letta. 

Prof. dr. Martijn Groenleer (Tilburg University) verzorgt vervolgens de keynote, waarna een paneldiscussie volgt onder leiding van Alexander van den Bosch (Senior Adviseur Europa).   

Panelleden 

- Twan van Erp (DG Research & Innovation, Europese Commissie)   

- Sigrid Johannisse (Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU)   

- Jeannette Baljeu (Europarlementariër)   

- Martijn van Gruijthuijsen (Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant)   

 

Praktische informatie 

 

Onderwerpen 

  • Hoe behoudt de EU haar concurrentiekracht in een instabiel geopolitiek klimaat?   
  • Welke kansen bieden Europese initiatieven zoals het Competitiveness Compass en de Clean Industrial Deal voor Nederland en haar regio’s?   
  • Wat is de impact van de Draghi- en Letta-rapporten op regionale economieën?   

De panelleden delen hun inzichten en praktijkvoorbeelden, gevolgd door een interactieve Q&A.   

 

Wilt u dit webinar live bijwonen? Klik hier om deel te nemen. Voor meer informatie: Uitnodiging voor webinar: ‘Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen’  – HNP  

Lees meer »

Mentornetwerk 2025 van Stem op een Vrouw gaat van start

Stem op een Vrouw streeft ernaar dat alle vrouwen in Nederland zichzelf gerepresenteerd zien in de politiek. In het Stem op een Vrouw Mentornetwerk bieden zij jaarlijks tientallen vrouwen met politieke aspiraties mentorschap en training aan.

Wilt u politiek actief worden, maar twijfelt u of weet u niet waar te beginnen? Het Stem op een Vrouw Mentornetwerk biedt de perfecte kans om te ontdekken hoe een politiek rol eruit zou kunnen zien!

Sluit u aan bij een inspirerende groep vrouwen en leer van ervaren vrouwelijke politici. Ontdek hoe andere vrouwen de stap naar politiek hebben gezet en hoe u uw eigen stem kunt vinden en laten horen.

Mentornetwerk

Het programma bestaat uit:

1. Mentorschap. Stem op een Vrouw koppelt u aan een mentor; een inspirerende vrouw met politieke ervaring;

2. Training. Samen met de rest van de deelnemers komt u vier keer per jaar samen voor training in handige politieke vaardigheden zoals debatteren en in stemgebruik;

3. Excursie. Samen bezoekt u een politieke plek zoals een gemeentehuis of de Tweede Kamer, waar u met vrouwelijke politici in gesprek gaat en een kijkje krijgt in de politieke praktijk.

Bonus: Zusterschap. Iedereen is welkom, ongeacht partijkleur, achtergrond of opleiding. Samen bouwt u aan een netwerk van solidariteit en steun.

Hoe kan je meedoen?

Wilt u zich aansluiten bij het netwerk van Stem op een Vrouw? De aanmeldingen openen twee keer per jaar! En zijn vanaf vandaag geopend voor de eerste lichting van 2025. Ook is Stem op een Vrouw altijd op zoek naar vrouwen die al politieke ervaring hebben, en die het leuk vinden om hun kennis en ervaring te delen als mentor.

Meer informatie

Kijk op de website van Stem op een Vrouw voor meer informatie over het mentornetwerk.

Bent u al overtuigd? Meldt u dan aan via het aanmeldformulier van Stem op een Vrouw.

Lees meer »

De online leeromgeving is vernieuwd en heet vanaf nu Statenlidnu Academie!

Hoe werkt de provincie? Hoe zit het met de Omgevingswet of de RES? Of de concessies in het openbaar vervoer? In de Statenlidnu Academie vindt u alle inhoudelijke informatie die u kan helpen bij uw Statenwerk. Via e-learnings, webinars, podcasts en kennisclips leert u online, op uw eigen moment. Daarnaast vindt u er hulpmiddelen om uw persoonlijke vaardigheden te versterken.

 

De leeromgeving Statenlidnu Academie is voor alle:

  • Statenleden
  • (Burger)Commissieleden
  • Duo-commissieleden
  • Steunfractieleden
  • Fractievolgers
  • Fractievertegenwoordigers
  • Fractiemedewerkers
  • Statengriffies

Inloggen via een algemeen account

 

statenlidnuacademie@statenlidnu.nl

Wachtwoord Academie25!

Lees meer »