Terugkijken webinar regeerakkoord

Het kabinet-Schoof heeft haar plannen voor de komende tijd uitgewerkt en die plannen hebben ook invloed op de provincie. Op 21 november kon u live deelnemen aan ons laatste webinar van 2024, over het nieuwe regeerprogramma. 

Samen met experts van het Interprovinciaal Overleg namen we de kabinetsplannen door voor:

  • Financiën en openbaar bestuur 
  • Bereikbaarheid en infrastructuur 
  • Digitalisering
  • Lobby en belangenbehartiging

 

Webinar gemist? Geen probleem! U kunt de hele opname hieronder terugkijken of op ons leerplatform.

Lees meer »

Website Netwerk Weerbaar Bestuur in nieuw jasje

Eind vorige maand is de vernieuwde website van het Netwerk Weerbaar Bestuur gelanceerd. De site is geactualiseerd, aangevuld én logischer ingedeeld. Veel van de producten en diensten die op de site zijn vermeldt, zijn uitgesplitst per doelgroep bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtelijke organisatie.

Daarnaast is onderscheid gemaakt in ‘fasen’ waarin er behoefte is aan informatie: preventie (wat kan ik doen om zaken te voorkomen?), reactie (er is mij iets overkomen, wat kan ik doen?) en nazorg. Deze indeling zorgt ervoor dat het vanuit een specifiek ambt (bijvoorbeeld burgemeester, Statenlid of ambtenaar) eenvoudiger is om informatie te vinden die voor hen bestemd is.

Hulp nodig? Neem contact op met het ondersteuningsteam weerbaar bestuur

Wilt u weten wat u kunt doen wanneer u zich belaagd of bedreigd voelt? Heeft u een onveilig gevoel, maar bent u nog niet geconfronteerd met een concreet incident? Voelt u zich geïntimideerd? Ook Statenleden die geconfronteerd worden met vraagstukken rondom de eigen veiligheid (intimidatie, bedreiging, agressie en geweld) kunnen terecht bij het ondersteuningsteam weerbaar bestuur via tel. 070-3738314 voor advies en nazorg na incidenten.

Meer informatie

Lees meer »

Webinar ‘Het nieuwe regeerprogramma: wat is relevant voor u als Statenlid?’ – 21 november

Het kabinet-Schoof heeft haar plannen voor de komende tijd uitgewerkt in een regeerprogramma en een begroting. De afspraken die het kabinet daarin maakt hebben ook invloed op de provincie. Denk bijvoorbeeld aan de plannen voor het landelijk gebied, voor infrastructuur of voor openbaar vervoer.

Op 21 november van 19.30 - 20.30 uur zetten we in ons nieuwe webinar op een rijtje wat de relevante gevolgen zijn voor u als Statenlid. Samen met deskundigen van het Interprovinciaal Overleg bespreken we de volgende thema’s:

  • Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
  • Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
  • Infrastructuur en Waterstaat
  • Algemene Financiële Beschouwingen & Commissiedebat Financiën

Over elk thema vertellen we u kort wat de ambitie van het nieuwe kabinet is en wat de invalshoeken vanuit de provincies zijn. Tussendoor is er natuurlijk ruimte voor het stellen van vragen. Interesse? Meld u nu alvast aan!

Lees meer »

Statenlidnu brengt werkbezoek aan Provincie Gelderland

Op woensdag 16 oktober bracht het bestuur van Statenlidnu een werkbezoek aan Provinciale Staten van de provincie Gelderland. We gaven tekst en uitleg over het werk van onze vereniging, maar zoals altijd waren we er vooral om van de Statenleden te horen wat er bij hen speelt. Wat hebben zij nodig om hun belangrijke werk als volksvertegenwoordigers nog beter te doen? En hoe houden we het ambt aantrekkelijk en toegankelijk?

 

We voerden mooie gesprekken, en merkten dat het door onze leden enorm gewaardeerd wordt als ze de vereniging fysiek zien en een praatje kunnen maken. We kunnen dan ook makkelijker doorvragen over de behoeften die Statenleden hebben. Gelderland, bedankt voor jullie gastvrijheid en hopelijk tot snel!

Lees meer »

Nieuwe landelijke norm voor budget fractieondersteuning in Provinciale Staten

Het ministerie van BZK heeft een nieuwe Handreiking Fractieondersteuning Provinciale Staten gepubliceerd. De intentie van de handreiking is om het doel van fractieondersteuning nog eens helder voor het voetlicht te brengen en provincies richting te geven in de manieren waarop zij die ondersteuning regelen.

De handreiking biedt fracties ondersteuning bij praktische problemen waar ze bij het organiseren van fractieondersteuning tegenaan lopen. Bijvoorbeeld: een eenduidige lijn van minimaal 1 fte per fractie, ongeacht de grootte van de fractie.

Goede volksvertegenwoordiging is niet mogelijk zonder goede ondersteuning. Degelijke inhoudelijke fractieondersteuning kan de werkdruk van Statenleden verlichten. Dat is belangrijk, want de werkdruk in Provinciale Staten is hoog.

Lage budgetten

Tegelijkertijd blijkt ook dat de budgetten voor fractieondersteuning vaak laag zijn en het beschikbare budget voor een groot deel wordt opgeslokt door administratieve en organisatorische taken. Daarnaast moeten fracties vaak een forse papierwinkel door om hun fractieondersteuning te organiseren. Denk aan het oprichten van een stichting, het openen van een rekening en het organiseren van goed werkgeverschap.

Inhoudelijke ondersteuning

Het ministerie van BZK vindt het, net als Statenlidnu, van groot belang dat de inhoudelijke ondersteuning van Statenleden goed is geregeld. Daarom heeft het ministerie de nieuwe Handreiking Fractieondersteuning Provinciale Staten geschreven. Deze handreiking is tot stand gekomen in samenwerking met Statenlidnu, Statengriffies en provinciale ambtsdragers.

Praktische handvatten

Statenlidnu is blij met deze nieuwe Handreiking. Voorzitter Harold van de Velde: “Deugdelijke ondersteuning kan het drukke Statenwerk enorm verlichten. Het is daarom van cruciaal belang voor een goed functionerend Statenlid. Het is nodig dat Provinciale Staten in zichzelf investeren. Kijk maar naar de ondersteuning die vaak enorm goed geregeld is rondom het college van Gedeputeerde Staten. Wij denken dat de Handreiking provincies praktische handvatten biedt om fractieondersteuning beter te organiseren en de kwaliteit verder verhogen net als bijvoorbeeld het systeem van beleidsmedewerkers in de Tweede Kamer. We hopen dan ook dat alle Staten gebruik gaan maken van deze richtlijn en hun verordening hierop gaan aanpassen. Het huiswerk is al gedaan, het ligt op een presenteerblaadje klaar.” Bekijk het onderzoek en de handreiking op de dossierpagina rechtspositie.

Lees meer »

Statenlidnu brengt werkbezoek aan Provincie Groningen

Afgelopen week ging Statenlidnu op werkbezoek bij Provinciale Staten in Groningen. Natuurlijk vertelden we daar wat onze vereniging doet en te bieden heeft. Maar we waren er vooral ook om te horen wat er speelt bij de Statenleden. Waar lopen ze tegenaan in hun werk? Hoe kunnen we het ambt aantrekkelijk maken en houden?

Agnes, Rosalie en Robert hebben veel verhalen en verbeterpunten gehoord. We spraken bijvoorbeeld met Statenleden over hoe zij hun werk als volksvertegenwoordiger combineren met het hebben van (kleine) kinderen en de uitdagingen die de onvoorspelbare eindtijd van vergaderingen met zich meebrengt.

Het was een goede dag met mooie ontmoetingen. Voor onze kersverse nieuwe voorzitter Robert was zijn eerste werkbezoek als onderdeel van het bestuur van Statenlidnu een thuiswedstrijd: hij is zelf ook Statenlid in Groningen.

Volgende week is Statenlidnu ook weer op pad: dan brengen we een werkbezoek aan de Staten van Gelderland.

Lees meer »

Afscheidsinterview voorzitter Statenlidnu: 'Altijd de juiste dingen in je rugzak'

Na 7 jaar neemt Harold van de Velde in december afscheid als voorzitter van Statenlidnu. Het jonge Zeeuwse Statenlid heeft de vereniging in die jaren mee opgebouwd als onbekende speler tot ‘niet meer weg te denken’ uit het openbaar bestuur. In alles heeft hij altijd de meerwaarde van de vereniging voor Statenleden willen bewaken. Ook kwam hij op voor Statenleden die te maken kregen met agressie of geweld, en maakte hij zich – met succes – hard voor een verhoging van de vergoeding van Statenleden. Dankzij de vele activiteiten van de vereniging zijn Statenleden sneller in het zadel geholpen waardoor ze een betere volksvertegenwoordiger kunnen zijn. “Er valt zoveel van elkaar te leren!”

Bij uw aantreden eind 2017 sprak u uit van meerwaarde te willen zijn voor Statenleden, commissieleden en fractiemedewerkers waarbij het credo van iedereen die in aanraking komt met Statenlidnu zou moeten zijn: ‘Dit had ik niet willen missen!’. U zei u samen met de andere bestuursleden te willen inzetten voor deskundigheidsbevordering en de rechtspositie van Statenleden met een ‘klein vleugje persoonlijke Zeeuwse nuchterheid’.
Zijn die ambities uitgekomen?

“Ik denk dat dat grotendeels zeker is gelukt. Toen ik aantrad was er niks. Er was een lege vereniging, die in maart net was opgericht, met 3 bestuursleden in een tijdelijk oprichtingsbestuur. Als eerste gekozen voorzitter met een nieuw bestuur zijn we gaan bouwen. Als ik nu, 7 jaar later, terugkijk, neem ik mijn pet af voor iedereen die zo hard heeft gewerkt om de vereniging te bouwen zoals die nu is. In een korte tijd hebben we veel neergezet; 97% van de Statenleden is inmiddels lid en we hebben talloze activiteiten georganiseerd. Statenlidnu is niet meer weg te denken.”

 

U spreekt over de vereniging ‘zoals die nu is’. Hoe zou u Statenlidnu anno 2024 willen kenschetsen?
“Met vallen en opstaan hebben we de afgelopen 7 jaar met elkaar gewerkt. Alle bestuursleden vervullen hun bestuursfunctie vrijwillig naast hun eigen Statenlidmaatschap en normale baan. Het is bijzonder om daarnaast ook nog eens een vereniging uit de grond te stampen. Dat kost tijd en energie. In het begin was Rianne van het IPO ons anker; zij heeft de vereniging in de eerste jaren enorm geholpen. Daarna hebben we met Yvon als directeur verder kunnen bouwen. We begonnen houtje-touwtje en nu staat er een stevige basis van een solide vereniging.”

Waarin heeft Statenlidnu de afgelopen jaren het verschil gemaakt?
“In de deskundigheidsbevordering van Statenleden is Statenlidnu echt van meerwaarde. Vanwege het grote verloop onder Statenleden, begint een groot deel elke Statenperiode (en ook tussentijds) helemaal nieuw aan het werk. Zij weten vaak weinig over de rol van een Statenlid en hoe je invloed uitoefent. Dat kost doorgaans een paar jaar om dat in de vingers te krijgen en voor je het weet zijn er alweer nieuwe verkiezingen. Dankzij onze activiteiten zitten Statenleden sneller in het zadel, waardoor ze sneller een goede volksvertegenwoordiger kunnen zijn. We zijn al snel na de oprichting begonnen met ons leerplatform waarop we ondersteuning bieden op veel gebieden; zowel inhoudelijke dossiers zoals stikstof, financiën, de Regionale Energie Strategie of provinciale belastingen alsook professionele vaardigheden. Telkens focussen we daarbij op de rol als Statenlid. Hoe pak je je rol op bijvoorbeeld het thema wonen? Hoe heb je invloed? Hoe kun je als Statenlid de juiste kaders meegeven zodat je voorkomt dat er alleen bestuurlijke afspraken worden gemaakt waarbij je als Statenlid het nakijken hebt? Ik ben er steeds streng op geweest om die focus scherp te houden. Je kunt van alles organiseren omdat het leuk is, maar ik vind dat het altijd iets moet opleveren voor Statenleden, het moet van meerwaarde zijn. Ze hebben al zoveel te doen. Ze moeten, zoals ik inderdaad in het begin al aangaf, het gevoel hebben: dit had ik niet willen missen. Corona heeft ons wat dat betreft geholpen. Voorheen kwamen slechts 10 tot 20 Statenleden op regionale sessies af. Nadat we over zijn gegaan op digitale activiteiten, werd het bereik direct groter. Je hoeft niet ver te reizen en het is makkelijk om even een uurtje achter je laptop te zitten om een webinar bij te wonen.”

Ook op het gebied van de rechtspositie van Statenleden heeft u zich ingezet. Met succes, want in 2023 zijn de vergoedingen voor Statenleden – eindelijk - omhooggegaan.
“Vlak na mijn installatie bracht ik meteen een bezoek aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar bleek dat de hele laag van het middenbestuur vrij onderbelicht was. Men focuste zich vooral op raadsleden, wethouders en burgemeesters. En dat neem ik ze niet kwalijk: er was voor onze komst ook niemand die zich op de provinciale volksvertegenwoordiging richtte. Je had het IPO, maar die is meer inhoudelijk gericht op het kabinet vanuit Gedeputeerde Staten. In mijn eerste gesprekken heb ik ze op het ministerie echt moeten overtuigen dat de verhouding in de vergoeding tussen het Statenlidmaatschap en het raadslidmaatschap scheef was. We hebben een vergelijkbare tijdsinvestering. Ik heb de feiten gepresenteerd op A4’tjes met grafieken en daarmee is het balletje gaan rollen. Toch duurde het nog lang voordat de vergoedingen werden aangepast. Ik zei: er is al zoveel onderzoek naar gedaan, kunnen we niet gewoon afspreken dat de vergoeding omhooggaat? Maar toen kwam de coronacrisis. Dat was voor de minister een argument om het nog niet te doen, iedereen had het zwaar, de politieke werkelijkheid stak de kop op. Vervolgens is er wéér een rapport geschreven, waarover een adviescollege ook weer heeft geadviseerd. Dat was een mager advies waar wij teleurgesteld in waren. Uiteindelijk leidden onze gesprekken op het ministerie en een aangenomen Kamermotie ertoe dat de vergoeding omhoog is gegaan. Een aantal Commissarissen van de Koning hebben zich er enorm voor ingezet waar ik ontzettend dankbaar voor ben. We zijn er nog niet, maar als je kijkt waar we vandaan komen, hebben we een mooie stap gezet.”

 

Waar bent u trots op als u terugkijkt op de afgelopen 7 jaar?
“Dan denk ik in de eerste plaats aan onze webinars. Die organiseren we bewust in een uur tijd, gericht op een actueel thema en altijd gericht op de vraag hoe je je rol als Statenlid daarop kunt pakken. Die webinars slaan erg aan. Er zijn veel mensen die het volgen en terugkijken. Daar ben ik trots op. Daarnaast ben ik trots op hoe we alle Statenleden zo snel mogelijk na de laatste verkiezingen hebben bezocht. We zijn op alle provinciehuizen langs geweest met een welkomstpakket - een immense operatie. In dat welkomstpakket konden we veel mooie producten aanbieden die we de afgelopen tijd hebben geproduceerd. Ook hebben we een symposium georganiseerd voor kandidaat-Statenleden en huidige Statenleden. Met die activiteiten hebben we ze een vliegende start kunnen geven. En ze weten ons nu ook te vinden. Met weinig subsidie en middelen doen we ontzettend veel.”

Wat was voor u het meest uitdagende aspect van het voorzitterschap?
“Dat zit hem ook in het enorme verloop van Statenleden. Daar ben ik wel van geschrokken. Maar het motiveerde me ook dat we daar als vereniging iets aan konden doen. Om mensen erbij te houden. Zo is het idee van de buddy’s geboren. Daarbij koppelen we een nieuw Statenlid aan een ervaren Statenlid uit een andere provincie en van een andere partij. Daar komen zulke mooie contacten uit voort. Dat is gaaf om te zien. En zo zie je dat iets niet veel hoeft te kosten om van waarde te zijn. Bijna 100 Statenleden maken er inmiddels gebruik van; dat is een derde van de nieuwe Statenleden. Ik vind het fantastisch dat we als vereniging zo echt mensen kunnen helpen.”

Daarnaast spreekt u zich uit tegen agressie, geweld en intimidatie. Op een gegeven moment kwam dat thema bij uzelf ook erg dichtbij…
“De laatste jaren is er vanuit het kabinet een enorme focus op de provincies komen te liggen. Op zich geen onlogische gedachte om het middenbestuur voor meer vraagstukken te gebruiken. Maar het heeft ook een keerzijde. Doordat er steeds meer taken op het bordje van de provincies kwamen, groeide de bekendheid van Statenleden. Zij verschenen meer in de media – over stikstof, boeren, de RES of wonen. Waar voorheen mooie inhoudelijke discussies in de Statenzaal werden gevoerd, ontstond nu ook daarbuiten veel ophef over thema’s waar veel polarisatie op zit. Dat heeft zijn weerslag op Statenleden. Meer dan de helft van hen heeft te maken gehad met bedreigingen, intimidatie of agressie. Om die reden hebben we ons aangesloten bij het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur waar volksvertegenwoordigers en bestuurders terechtkunnen met vragen rondom hun veiligheid. Dit leidde ertoe dat ik werd uitgenodigd bij Nieuwsuur. Wat je vervolgens over je heen krijgt als je terugrijdt na afloop, dat is vreselijk. Terwijl ik tegen die mensen zou willen zeggen: wees een beetje zuinig op je volksvertegenwoordigers. Zij zijn er juist om voor je op te komen. Iedereen gaat op een andere manier om met dit soort onveilige situaties. Soms vreet het aan je, of heeft het effect op je functioneren. Dat moeten we niet onderschatten. We moeten het niet te snel wegpraten. Ik vind het fijn dat ik er als peer ook voor anderen kan zijn. Dat waren altijd bijzondere en mooie gesprekken.”

Naast de buitenwereld zie je ook dat de onderlinge verhoudingen in de Staten zelf soms verharden.
“Dat heeft altijd aandacht nodig. De sfeer kan in elke Statenperiode weer anders zijn. Toch durf ik te stellen dat ik Tweede Kamerleden wel met een gerust hart op de publieke tribune van een Statenvergadering durf te zetten. Het gaat er in de provincies nog altijd op een veel inhoudelijkere en nettere manier aan toe. Laten we niet te veel een voorbeeld nemen aan de Tweede Kamer. Laten we het doen zoals we het gewend zijn in de provincies. Mensen zitten niet te wachten op een fel en schurend debat met grote woorden. Het gaat erom of de juiste keuzes worden gemaakt. Verder is het goed dat er dynamiek is, het is heel gezond dat er nieuwe partijen bijkomen. Maar spreek wel met elkaar af wat je normen en waarden zijn in de omgang met elkaar. Als je dat goed doet met elkaar, kun je veel bereiken.”

Zijn er dingen die u anders had willen aanpakken?
“Af en toe heb ik best buikpijn gehad van het feit dat de verhoging van de vergoeding niet eerder gerealiseerd kon worden. Ik had het Statenleden uit de vorige periode ook enorm gegund. Als jonge vereniging moesten we ons eerst bewijzen, maar 7 jaar later staan we nog steeds op hetzelfde niveau qua subsidie. Met iets meer middelen zouden we nog effectiever kunnen zijn. We hebben weinig ondersteuning. Het is heel knap wat er staat, maar het is ook kwetsbaar voor de continuïteit. Ik hoop dat we over niet al te lange tijd toch wat stabielere mogelijkheden krijgen. Statenleden verdienen dat.”

 

Als we vooruitkijken; op welke manieren zal het Statenwerk zich volgens u de komende jaren ontwikkelen?
“Er zijn belangrijke keuzes te maken in de provincies. Hoe gaan we de ruimte verdelen? Er komen een boel ontwikkelingen op ons af: er worden meer woningen gebouwd, er is de energietransitie, de kwestie van vervoer, de positie van de landbouw. Allemaal vechten we om dat kleine stukje grondgebied in de provincie. Sommige provincies hebben onderzoek laten doen waar uitkwam dat als ze alles zouden willen realiseren ze 3 keer de grootte van de provincie nodig hadden. We moeten dus keuzes gaan maken. Hoe weeg je dat met elkaar af? Dat gaat de komende jaren een rol spelen.”

En hoe kan Statenlidnu daarbij ondersteunen?
“De hoofdvraag van onze activiteiten moet altijd zijn: hoe doe je dat nu als Statenlid? Hoe pak je je rol, hoe zorg je dat je invloed hebt? Hoe heb je bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk invloed op de Europese regelgeving die op ons afkomt? In een masterclass met het Huis van de provincies hebben we Statenleden daar onlangs een verdieping in gegeven. Verder zijn we bezig om samen met de Universiteit Utrecht een curriculum vorm te geven; een vierjarig opleidingsprogramma voor Statenleden. Waarbij je in elke fase van het Statenlidmaatschap weet wat je moet doen, ook als je tussentijds instroomt (20% van de Statenleden wordt tijdens de 4 jaar vervangen). Er zijn leerdoelen aan gekoppeld. Ook met het doel dat het volgen van de opleiding iets oplevert voor ná het Statenlidmaatschap. Dat je ermee kunt bewijzen aantoonbaar expert te zijn geworden in bepaalde onderwerpen of competenties.”

Hoe heeft het voorzitterschap van Statenlidnu u persoonlijk gevormd, als mens en professional?
“Van alle bezoeken die ik heb afgelegd, in al die provinciehuizen en van alle mooie gesprekken met collega-Statenleden heb ik zelf ook veel geleerd. Dat neem ik mee naar de Zeeuwse Statenzaal. Bijvoorbeeld over mijn eigen rolinvulling, waarbij ik inspiratie opdeed uit een motie van een Statenlid in een andere provincie. Verder heeft het feit dat ik relatief jong ben ervoor gezorgd dat ik de juiste dingen heb kunnen doen en is mijn politieke gevoel versterkt. Ik ben vrij resultaatgericht en dat heeft me geholpen om dingen te kunnen bereiken.”

 

Wat zult u het meest missen aan uw tijd bij Statenlidnu?
“In elk geval niet de tijd! Ik krijg er veel tijd voor terug. Het is ook wel goed geweest na 7 jaar. Er waren weken bij dat ik mijn eigen werk nauwelijks kon doen. In het begin moesten we alles als bestuur zelf doen, dat heeft veel energie gekost. Maar ik zal de dynamiek missen. Er was altijd iets te doen; naar de provincies gaan, horen wat er leeft en speelt – er valt zoveel van elkaar te leren! En ik zal de vereniging missen: de bestuursleden – ik ben nooit met tegenzin naar bestuursvergaderingen gegaan, Yvon als directeur en alle mensen die er omheen staan. Ik vind het geweldig om te zien wat er allemaal uit de grond wordt gestampt. Ook waardeer ik alle mooie gesprekken die ik heb gehad met alle commissarissen en Statengriffiers. Vanaf het begin hebben we daar veel steun aan gehad, zonder hen zouden we niet staan waar we nu staan. En ook het ministerie en de medewerking die zij hebben verleend. En verder alle andere partners zoals universiteiten of sprekers op webinars. Ik heb in die 7 jaar weinig ‘nee’ gehoord van mensen, dat is fantastisch.”

 

Heeft u tips voor uw opvolger, Robert de Wit, Statenlid uit Groningen?
“Behoud het enthousiasme dat in de vereniging zit. Iedereen die meehelpt is enthousiast. Niet vanwege het geld, want dat is er nauwelijks. Het is een intrinsieke motivatie. Zet die lijn voort. Probeer altijd creatief te denken en denk altijd vanuit het Statenlid, niet vanuit de vereniging. Wat zou een Statenlid nodig hebben, waarmee is het geholpen? Ga gewoon op ontdekking. Kijk vooral hoe je wat er staat toekomstbestendig kunt maken. Er staat een mooie basis, zorg dat die er over 10 jaar nog staat. Maar blijf wel vernieuwen.”

Wat wenst u Statenleden in Nederland toe voor de komende jaren?

“Dat ze vooral ook genieten van het feit dat ze volksvertegenwoordiger mogen zijn. Dat je als Statenlid het gevoel hebt dat je het op een goede manier kunt zijn, dat je de juiste dingen in je rugzak hebt. Daar wil de vereniging in faciliteren, maar je moet ze er wel zelf instoppen. Wees selectief wat je in je rugzak stopt. En bij het kiezen kan Statenlidnu natuurlijk helpen.”

Met dank aan Hanneke Poelmans.

Lees meer »

Robert de Wit gekozen als nieuwe voorzitter van Statenlidnu

In verband met het aflopen van de tweede termijn van onze huidige voorzitter, Harold van de Velde, draagt hij eind dit jaar het stokje over. Afgelopen maanden is een selectiecommissie op zoek gegaan naar een opvolger voor Harold. Na de oprichting van Statenlidnu heeft hij 7 jaar als voorzitter een mooie en zeer gewaardeerde bijdrage geleverd aan het opbouwen van de vereniging Statenlidnu.

De selectiecommissie, bestaande uit Gerwi Temmink (Statenlid Zeeland), Berend Sepers (Statengriffier Zuid-Holland) en Yvon van Loon (directeur Statenlidnu), heeft de kandidaten beoordeeld en bevraagd op het profiel van voorzitter van Statenlidnu en de toekomstvisie van de vereniging. De selectiecommissie heeft aan het bestuur van Statenlidnu geadviseerd de heer Robert de Wit voor te dragen als nieuwe voorzitter op de Algemene Ledenvergadering van 1 oktober. Robert is sinds 2015 Statenlid in Groningen. Het bestuur heeft het advies unaniem overgenomen en de ledenvergadering heeft hiermee op 1 oktober ingestemd.

We verwachten in Robert de Wit een gedegen voorzitter te krijgen die de ingezette koers van de vereniging doorzet. Daarbij heeft hij een duidelijke visie op de doelstellingen van de vereniging, de versterking van de rol van Provinciale Staten en de kracht van het middenbestuur. Hij heeft ruime ervaring als voorzitter en beschikt over de daarbij behorende competenties.

De huidige voorzitter zal in december het voorzitterschap formeel overdragen en in de tussentijd middels een goede overdracht Robert inwerken. Als blijk van waardering heeft het bestuur besloten Harold van de Velde een certificaat van verdienste toe te kennen.

 

De afscheidsreceptie van Harold van de Velde zal gehouden worden op maandag 9 december van 15.30 – 18.30 uur in Den Haag. U kunt zich hieronder daarvoor aanmelden.

Lees meer »

Algemene Ledenvergadering Statenlidnu op 1 oktober

Namens het bestuur nodig ik u van harte uit onze Algemene Ledenvergadering bij te wonen. De ALV vindt plaats op 1 oktober van 11.30-12.30 uur met het IPO-congres dat 1 en 2 oktober plaatsvindt in Amersfoort, waarna het congres aanvangt om 13:00 uur. Klik hier voor de routebeschrijving.

 

Agenda Algemene Ledenvergadering Statenlidnu

1 oktober 2024 | 11.30 - 12.30 uur

Fluor Grote Zaal op het terrein van de Prodentfabriek Amersfoort | Bekijk de plattegrond (nummer 10).

 

  1. Opening en vaststellen agenda.
  2. Mededelingen.
  3. Vaststellen verslag vorige vergadering.
  4. Toelichting activiteiten en jaarplan 2025.
  5. Begroting 2025.
    a. Mondelinge toelichting penningmeester.
    b. Vaststellen contributie 2025.
  6. Herbenoeming bestuurslid de heer Van der Pluijm.
  7. Voordracht nieuwe voorzitter Statenlidnu (vanaf dec. 2024).
  8. In gesprek met het ministerie van BZK:
    1. Uitleg over uw (nieuwe) rechten als Statenlid/commissielid in het Rechtspositiebesluit.
    2. Nieuwe landelijke afspraken over fractieondersteuning (Handreiking Fractieondersteuning).
  9. Rondvraag en sluiting.

 

Harold van de Velde

Voorzitter Statenlidnu

Workshops en meet & greet

 

Graag ontmoeten we u op 1 oktober ook tijdens één van onze workshops of de meet & greet van Statenlidnu en het Ondersteuningsteam Weerbaar bestuur

 

Dinsdag 1 oktober 15.00 -15.45 uur - Workshop De kneepjes van het ambt Statenlid

Dinsdag 1 oktober 16.15 - 17.00 uur - Workshop Provincies en Waterschappen

Dinsdag 1 oktober 14.30 -17.15 uur - Meet & greet Statenlidnu en Ondersteuningsteam Weerbaar bestuur

Lees meer »

Denk mee over de aantrekkelijkheid van het ambt en uitbreiding van het aantal volksvertegenwoordigers

Uitbreiding van het aantal volksvertegenwoordigers en de aantrekkelijkheid van het ambt

Het decentraal bestuur staat voor grote en complexe opgaven. Daar bovenop zijn in de afgelopen jaren steeds meer taken van de rijksoverheid bij het decentraal bestuur belegd. Er wordt dan ook veel van raads- en statenleden gevraagd, misschien wel té veel. Het vermeerderen van het aantal volksvertegenwoordigers zou hier mogelijk een oplossing voor kunnen zijn en zou kunnen bijdragen aan een sterkere positie van de gemeenteraad en Provinciale Staten. Maar is het ook echt een oplossing? En wat zouden de politiek-bestuurlijke en praktische gevolgen zijn als er meer volksvertegenwoordigers zijn? Wordt het ambt aantrekkelijker?

De afgelopen maanden hebben de Universiteit Leiden en Necker, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het uitbreiden van het aantal raads- en Statenleden. Hieruit zijn enkele mogelijke varianten gekomen om het aantal volksvertegenwoordigers uit te breiden. Deze varianten willen wij graag met u doorspreken in een ontwerpsessie gericht op praktische, politieke en inhoudelijke consequenties. Daarnaast gaan we met elkaar in gesprek over de werkdruk en de aantrekkelijkheid van het ambt. Naast de ontwerpsessies voor statenleden spreken wij ook met burgemeesters, wethouders, raadsleden en griffiers. De ontwerpsessie zal worden geleid door dr. Sabine van Zuydam, projectleider van het onderzoek.

 

Praktisch

De ontwerpsessie vindt plaats op 26 september 2024, om 19.30 uur en is digitaal. Aanmelden kan via onderstaande button.

 

Hopelijk zijn wij u op 26 september 2024 en kunt u zodoende bijdragen aan onderzoek dat hopelijk bijdraagt aan een oplossing voor de hoge werkdruk.  

Lees meer »

Statenlidnu zoekt een bestuurs- en verenigingssecretaris

Bestuurs- en verenigingssecretaris Statenlidnu

Statenlidnu is dé vereniging voor Statenleden en vormt het landelijk netwerk van Statenleden. De vereniging wil een kwalitatief hoogwaardige uitoefening van de functie van Statenlid bevorderen en de positie van statenleden versterken.

Dat doet Statenlidnu door onderlinge contacten te organiseren, als gesprekspartner voor de Rijksoverheid te fungeren en tal van activiteiten te organiseren ten behoeve van deskundigheidsbevordering.  Zo is er een leerplatform voor Statenleden ontwikkeld waar het complete leeraanbod te vinden is. Statenleden kunnen verdieping vinden in masterclasses en op de hoogte blijven via webinars of online colleges met actuele provinciale thema’s. 97% van alle Statenleden in Nederland zijn lid van Statenlidnu.

Het bestuur van Statenlidnu bestaat uit zes Statenleden. Het bureau bestaat uit een directeur, communicatiemedewerker en een medewerker bijeenkomsten die parttime voor de vereniging klaarstaan. De sfeer is te omschrijven als collegiaal, gedreven en enthousiast. Word jij enthousiast van een dynamische baan in het hart van de provinciale democratie en wil je bijdragen aan het nog beter functioneren van onze provinciale volksvertegenwoordigers? Lees dan verder!

Een functie met impact

De twaalf Provinciale Staten nemen belangrijke besluiten die gevolgen hebben voor inwoners, bedrijven en organisaties in de provincie. Of het nu gaat om de ruimtelijke ordening, aanleg en onderhoud van wegen en bruggen, natuur, cultuur, het openbaar vervoer of toezicht houden op waterschappen en gemeenten. Als bestuurs- en verenigingssecretaris bij Statenlidnu zorg je dat deze dossiers actueel zijn en de informatie goed vindbaar, relevant en toegankelijk voor Statenleden is. Ook worden webinars georganiseerd over actuele onderwerpen, zoals stikstof, wonen en de energietransitie. Je signaleert hiervoor de onderwerpen en informatiebehoefte van Statenleden.

Daarnaast heb je als bestuurs- en verenigingssecretaris aan een half woord van je opdrachtgever genoeg. Een vergadering en werkbezoek is in een mum van tijd goed georganiseerd. Je bent accuraat en dienstverlenend, draagt zorg voor ledenbinding en bent aanspreekpunt bij werkbezoeken in de provincies. Je zorgt voor een goedlopend officemanagement en secretariaat van de vereniging. Gezamenlijk met de directeur en het bestuur stel je het jaarplan en jaarverslag op inclusief subsidieaanvragen en verantwoordingen. Je houdt van aanpakken en levert een belangrijke bijdrage vanuit de vereniging om Statenleden, commissieleden, fractiemedewerkers en de statengriffies in alle provincies te ondersteunen.

Werkzaamheden:

  • Bijhouden van actuele dossiers op de provinciale taken en zorgdragen voor een adequate informatievoorziening;
  • Inventariseren van informatiebehoeften van Statenleden en hoe die omgezet kunnen worden in aanbod vanuit de vereniging.
  • Actueel houden van leervormen op het leerplatform voor Statenleden.
  • Verzorgen van de ledenbinding van de vereniging;
  • Organiseren van vergaderingen, werkbezoeken en bijeenkomsten in samenspraak met de andere collega’s van het bureau;
  • Opstellen van het jaarplan, jaarverslag, subsidieaanvragen en verantwoordingen.

Wat vragen we:

  • Interesse in de provinciale democratie;
  • Systematisch en accuraat kunnen werken;
  • Goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheden;
  • Bewezen organisatorische kwaliteiten en een proactieve instelling;
  • Een ondernemende en dienstverlenende mentaliteit;
  • In staat zelfstandig te werken;
  • Een MBO+/HBO werk- en denkniveau;
  • Flexibiliteit in werktijden, sommige vergaderingen vinden ’s avonds digitaal plaats.

Arbeidsvoorwaarden:

Je stapt in een uitdagende rol binnen een dynamisch en gedreven bureau met een prettige werksfeer. Het betreft een vacature voor maximaal 20 uur per week. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. Je zult veel vanuit huis werken en soms verschillende provinciehuizen bezoeken met de directeur en/of bestuursleden.

Informatie en solliciteren:

Op zoek naar meer informatie of de achtergronden van de vereniging? Kijk dan op www.statenlidnu.nl en www.leerplatformstatenleden.nl. Pas je in dit profiel en is je belangstelling gewekt en wil jij je talenten inzetten voor de vereniging Statenlidnu? Dan ontvangen wij graag je sollicitatie in de vorm van een motivatiebrief en een curriculum vitae voor 8 november t.a.v. Yvon van Loon, directeur Statenlidnu. De sollicitatiegesprekken worden in onderling overleg ingepland. Voor meer informatie over de vacature of om direct te solliciteren kun je mailen naar info@statenlidnu.nl

Lees meer »

Werkbezoek Noord-Holland

Tijdens de Statendag van Provinciale Staten Noord-Holland was Statenlidnu aanwezig in Haarlem om alle Staten- en duo-commissieleden te ontmoeten. Het thema van de dag was Provinciale Staten in positie; een uitgelezen moment om de toegevoegde waarde van Statenlidnu te koppelen aan dit zeer belangrijke thema.

Tijdens de lunch hebben we veel Statenleden kunnen spreken over hun ervaringen in het eerste deel van de periode. Natuurlijk hebben we ook meegegeven dat Statenlidnu als vereniging beschikbaar is voor zowel hun belangenbehartiging als hun deskundigheidsbevordering.

Het was een nuttig moment om elkaar weer te spreken en van elkaar te horen hoe mooi ons werk als volksvertegenwoordigers is!

Lees meer »