Ontwikkel jezelf in het reces!

Ga voor een kosteloos ontwikkeladvies en EVC-certificaat

Statenleden die de ervaring uit hun statenwerk ook voor de arbeidsmarkt willen gebruiken, doen er verstandig aan om gebruik te maken van het aanbod van de landelijke subsidieregeling "NL leert door". Het is mogelijk om een ontwikkeladvies te krijgen en dat is kosteloos wanneer je lid bent van Statenlidnu.

Het ontwikkeladvies is gericht op het ontdekken van de eigen talenten, ambities en wensen. Aan de hand van het ontwikkelplan kunnen vervolgstappen worden bepaald en er rolt een maatwerkadvies uit. Dat kan extra scholing of loopbaanbegeleiding inhouden, of de verwerving van een zogeheten EVC-certificaat. De afkorting EVC staat voor Erkenning van eerder Verworven Competenties. Met zo’n certificaat wordt beoordeeld en erkend wat aanvragers geleerd hebben op school, in hun bestuurswerk en/of statenlidmaatschap. Een EVC kan worden gebruikt om te laten zien wat je als Statenlid hebt geleerd.

Over NL Leert Door

"NL leert door" is een initiatief van de rijksoverheid en wordt uitgevoerd door diverse (private) organisaties. Statenlidnu en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden werken samen met het bureau HQ Werkmaatschappij in opdracht van Avansplus. 

Voor wie?

Alle Statenleden en beëdigde commissieleden tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kunnen het ontwikkeladvies aanvragen. Dit is kosteloos wanneer je lid bent van Statenlidnu. Belangstellenden kunnen hun interesse doorgeven via dit formulier. Daarna zal contact worden opgenomen voor een intake. 

Lees meer »

Masterclass Macht en tegenmacht in het provinciebestuur

De verhouding tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten is een van dé onderwerpen waarover Statenleden meer willen weten. En dat is geen wonder. Ze hebben er immers veel mee te maken. Ze wijzen de gedeputeerden aan. Gedeputeerde Staten maken de begroting en de meeste voorstellen, waarover Provinciale Staten over besluiten. En vervolgens controleren Provinciale Staten of Gedeputeerde Staten hun werk goed uitvoeren. Het is ook een lastige verhouding. Omdat Gedeputeerde Staten over meer tijd beschikken en vaak eerder op de hoogte zijn van allerlei beleidsrelevante informatie is het lastig voor Statenleden tegenwicht te bieden. En de coalitie- en oppositiedynamiek maakt het niet altijd even makkelijk voor een coalitie-Statenlid om een afwijkend standpunt in te nemen en voor een oppositie-Statenlid om invloed uit te oefenen op het provinciaal beleid. 

De masterclass bestaat uit drie online sessies, waarin naast uitleg juist ook ruimte is voor Statenleden om ervaringen, strategieën en inzichten uit te wisselen. Dergelijke interactie rondom een duidelijk belijnd thema viel namelijk erg in de smaak bij Statenleden die de eerdere masterclasses volgden. De docenten zijn Harmen Binnema en Hans Vollaard, die eerder in 2020 en 2021 een aantal zeer gewaardeerde masterclasses verzorgden voor Statenleden in opdracht van Statenlidnu.

Data online masterclassreeks:

  • maandag 12 september, 26 september en 10 oktober 2022 van 19.30-21.30 uur
Lees meer »

Stijging agressie en intimidatie tegen politieke ambtsdragers in provincies

Op woensdag 6 juli verscheen in opdracht van het ministerie van BZK de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022. Volgens de monitor heeft bijna de helft (49%) van de decentrale politieke ambtsdragers in het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie. De cijfers voor politieke ambtsdragers van provincies liggen nog wat hoger. In 2022 heeft 59% van de politieke ambtsdragers in provincies te maken hadden met agressie of geweld. Deze cijfers zijn ronduit zorgelijk. Zoals ook uit het onderzoek blijkt, hebben incidenten van agressie en intimidatie invloed op het werkplezier en de geestelijke gezondheid van ambtsdragers.

Bruins Slot: “Deze zorgelijke cijfers laten zien dat dat onze burgemeesters, raadsleden, Statenleden en ambtenaren steeds vaker te maken krijgen met bedreiging, agressie en geweld. Dat is onacceptabel. Elk incident is er een te veel. Daarom zet ik zet mij de komende tijd samen met partners als het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur, VNG en veiligheidspartners in voor de weerbaarheid van onze bestuurders, politici en ambtenaren. Voor een goed en betrouwbaar bestuur is een absolute noodzaak dat zij hun werk zonder agressie, intimidatie of andere ondermijnende invloeden kunnen doen.” 

Het is belangrijk om het onderwerp 'agressie en intimidatie' bespreekbaar te maken, zodat ambtsdragers met hun ervaring een luisterend oor vinden en gesteund worden waar nodig. Ook het melden van incidenten is belangrijk om zicht te houden op wat er gebeurt. Om Statenleden en de statengriffies hierin te ondersteunen gaat het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur (waar het Statenlidnu onderdeel van is) na de zomer van start met een 'On Tour' programma langs provincies.  

Wilt u weten wat u kunt doen wanneer u zich belaagd of bedreigd voelt? Het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur staat voor u klaar. Dit Ondersteuningsteam is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Statenlidnu, Wethoudersvereniging en Nederlands Genootschap voor Burgemeesters met ondersteuning van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u op onze dossierpagina Agressie of intimidatie vinden. Het volledige rapport 'Monitor Integriteit en Veiligheid 2022', de vijf minutenversie en de factsheet voor provinciale politieke ambtsdragers vindt u hier.

Lees meer »

Onderzoek Agendasetting

Vanaf november 2021 zijn wij, een groep van vijf studenten Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, bezig geweest met een onderzoek naar agendasetting in en door Provinciale Staten. Door middel van interviews met Statenleden en een deskresearch hebben wij onderzocht welke instrumenten het meest gebruikt worden en op welke manier, om zo tot een advies te komen, hoe dit effectiever kan. Met als resultaat dat de agenderende rol van Statenleden vergroot kan worden.

Informatief en leerzaam om een vraagstuk vanuit de praktijk te onderzoeken, willen wij natuurlijk alle Statenleden en griffiemedewerkers die bereid waren tot medewerking hiervoor hartelijk bedanken. Ook bedanken wij Yvon van Loon voor de goede begeleiding hierin.

Wij hopen met ons advies een goede bijdrage te hebben geleverd aan de effectiviteit van Statenleden met betrekking tot de agendasetting en wensen iedereen veel plezier met het lezen van ons onderzoek.

Roy Fonken, Mick Gutlich, Pieter-Paul Koeijmans, Rauf Odabasi en Rico Pistorius

Lees meer »

Terugblik 5 jarig bestaan Statenlidnu

Op maandag 27 juni vierde de beroepsvereniging Statenlidnu haar 5 jarig bestaan. Leden uit het hele land kwamen samen op Fort Altena. ‘s Middags konden deelnemers meedoen aan de excursie over het partridge project in de omgeving van het fort. Over samenwerking tussen boeren, vrijwilligers, natuurverenigingen etc. Een mooi actueel voorbeeld hoe er in een gebied maatwerk wordt geleverd.

 

De avond begon met een terugblik van de afgelopen 5 jaar door voorzitter Harold van de Velde. In 2017 is er met vereende krachten door een aantal Statenleden één beroepsvereniging op poten gezet. 5 jaar later staat er een bloeiende vereniging waar 90% van alle Statenleden uit heel Nederland lid is. Met een videoboodschap en felicitatie van oud-IPO voorzitter Ank Bijleveld was de opening van de avond een feit. Zij was een drijvende kracht achter de oprichting van de beroepsvereniging.

 

Tijdens een korte ALV is de jaarrekening goedgekeurd. Twee Statenleden hebben als kascommissie gefungeerd en advies gegeven decharge te verlenen aan het bestuur. Ook werd afscheid genomen van Hermen Vreugdenhil die als bevlogen bestuurslid de afgelopen 2 jaar mee heeft geholpen om de vereniging verder op te bouwen.

 

Het avondprogramma bestond uit een presentatie van Huri Sahin, lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. Over het ambt als Statenlid en de vraagstukken rondom het ambt over tijdsbesteding, ondersteuning en positionering in de actuele debatten met energie, wonen en stikstof. Als tweede spreker had Sander Mager, vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen een duidelijke boodschap over de rol van Provinciale Staten bij het onderwerp waterkwaliteit. In 2027 moet NL voldoen aan de Europese richtlijnen. Hij beantwoordde de vraag of dit dossier een nieuwe crisis gaat worden.

 

De afsluiting van de avond werd gedaan met een ludiek optreden van Armand Schreurs. Met zijn poppen zette hij de zaal aan het denken en lachen als een ontspannen afsluiting van het 5 jarig bestaan van Statenlidnu.

 

Het was een mooie avond en iedereen hartelijk dank voor de inzet die is geleverd om er een succes van te maken. Op naar een nieuw lustrum!

Presentaties sprekers Huri Sahin en Sander Mager

Lees meer »

Advies vergoeding

Het nieuwe Adviescollege heeft enkele weken terug een spoedverzoek gehad van de minister van BZK om het eerdere SEO-onderzoek concreet te maken ten aanzien van de vergoeding voor Statenleden. Het advies is inmiddels gepubliceerd. Er wordt voorgesteld om de vergoeding te verhogen naar €1526 per maand. Dat betekent een verhoging van 16%. Op dit moment wordt een kabinetsbesluit door de minister van BZK voorbereid dat waarschijnlijk in september wordt besproken. 

 

Alle leden zijn uitgenodigd voor een digitale bijeenkomst op maandag 4 juli om 20.00 uur. Aanmelden kan via deze link.

 

Het rapport kunt u hieronder downloaden of op de website van het adviescollege: https://adviescollege-rpa.nl/adviezen/

Lees meer »

Statenlidnu zoekt per direct een ondersteunend medewerker!

De vereniging Statenlidnu is de beroepsvereniging van en voor Nederlandse Statenleden en opgericht in 2017. Het doel van de vereniging is om de positie van Statenleden zo goed mogelijk te ondersteunen. De vereniging doet dit o.a. door het organiseren van kennissessies, het beschikbaar stellen van leermodules via het leerplatform voor Statenleden, uitwisselingen onder Statenleden en door het uitvoeren van belangenbehartiging voor Statenleden o.a. bij de Rijksoverheid in relatie tot de dossiers vergoeding, werkdruk en ondersteuning. Van de 570 Statenleden in Nederland zijn er 493 lid van Statenlidnu. Het bestuur van Statenlidnu bestaat uit 5 Statenleden en het bureau uit een directeur, communicatiemedewerker en een medewerker bijeenkomsten.

 

Als ondersteunend medewerker heb je aan een half woord van onze directeur genoeg. Je bent accuraat en dienstverlenend. Een vergaderlocatie is binnen een mum van tijd gereserveerd, een agendaverzoek zo ingepland en de stukken voor bestuursvergadering op tijd verstuurd. Je bent de spin in het web en houdt van aanpakken. Samen met de directeur en de medewerkers lever je een belangrijke bijdrage om onze vereniging te ondersteunen.

Werkzaamheden zijn onder andere:

  • Het verzorgen van de ledenadministratie en het adressenbestand van de vereniging;
  • Monitoren startende en vertrekkende Statenleden voor o.a. start- en exit-onderzoek;
  • Verzorgen van een welkomstpakket voor startende Statenleden;
  • Vergaderingen, werkbezoeken en bijeenkomsten plannen;
  • Voorbereiding en verslaglegging van vergaderingen en bijeenkomsten;
  • Facilitaire organisatie van werkbezoeken en bijeenkomsten;
  • Optreden als gastvrouw/gastheer van de vereniging Statenlidnu;
  • Administreren van opleidingen en verzorgen van certificaten van deelname.

Wat vragen we van onze kandidaat-ondersteuner:

  • Bewezen organisatorische kwaliteiten en een proactieve instelling;
  • Een ondernemende en dienstverlenende mentaliteit;
  • In staat zijn zelfstandig te werken;
  • Een MBO+/HBO werk- en denkniveau;
  • Systematisch en accuraat kunnen werken;
  • Klantgerichte en representatieve vaardigheden;
  • Een helder overzicht hebben van de verschillende activiteiten van de vereniging.

Arbeidsvoorwaarden:

Het betreft een functie voor 4 uur per week. Het bruto uurtarief bedraagt maximaal €40,- bruto per uur en is afhankelijk van ervaring en opleiding. Je zult veel vanuit huis werken.

Informatie en solliciteren:

Voor meer informatie of om direct te solliciteren kun je mailen naar info@statenlidnu.nl Je sollicitatie in de vorm van een motivatiebrief en een curriculum vitae kun je voor 14 juli 2022 sturen t.a.v. Yvon van Loon, directeur Statenlidnu.

Lees meer »

ALV Statenlidnu 27 juni 2022

Beste Statenleden,

Graag nodigen we u uit voor de Algemene Ledenvergadering op 27 juni. U kunt zich aanmelden via onderstaande knop.

 

Datum:            27 juni 2022

Tijd:                 18.45 – 19.15 uur

Locatie:           Fort Altena Werkendam

 

Agenda

  1. Opening en vaststellen agenda.
  2. Mededelingen.
  3. Vaststellen verslag vorige vergadering.
  4. Vaststellen jaarverslag en jaarrekening 2021.
  5. Aftreden bestuurslid.
  6. Rondvraag en sluiting.

 

Graag tot dan!
 

Harold van de Velde
Voorzitter Statenlidnu

Lees meer »

De sprekers zijn bekend! Bent u erbij?

Wij nodigen u graag uit voor maandagavond 27 juni vanaf 18.30 uur voor ons vijfjarig bestaan bij Fort Altena in Werkendam. We hebben een leuk programma en interessante sprekers. Lees daarom snel verder en meld u vandaag nog aan via deze link. We ontmoeten u graag op 27 juni! 

We beginnen het programma met een videoboodschap van Ank Bijleveld die veel heeft betekend voor de oprichting van de beroepsvereniging Statenlidnu. Gevolgd door een korte Algemene Ledenvergadering. Daarna nemen Huri Sahin – lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur – en Rob de Greef -Universitair docent/onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam-  ons mee in hoe krachtig zijn de Provinciale Staten in relatie tot de grote opgaven (zoals energietransitie, stikstof, wonen) in de regio? En wat betekent dit voor de ondersteuning van de Provinciale Staten?

Aansluitend gaat Sander Mager -vice voorzitter van de Unie van Waterschappen- met u in gesprek onder leiding van Hermen Vreugdenhil over de slechte waterkwaliteit in de provincies. Wordt dit het nieuwe hoofdpijndossier voor de Staten na stikstof? Het programma wordt geleid door onze voorzitter Harold van de Velde. Ook kunt u informatie krijgen over het ondersteuningsteam weerbaar bestuur en het aanjaagteam politieke ambtsdragers met een beperking.

"Met meer kennis en tips van anderen kun je als Statenlid nog beter opereren. Voor deze momenten biedt Statenlidnu graag een podium."


Harold van de Velde
voorzitter Statenlidnu

Lees meer »

De toekomst van provinciale inkomsten en belastingen

Op dinsdag 31 mei organiseerde Statenlidnu in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het IPO een webinar over de toekomst van de provinciale inkomsten en belastingen. Zo’n honderd Statenleden hadden zich aangemeld om de webinar bij te wonen. Vanaf nu is de webinar terug te kijken via leerplatformstatenleden.nl. In het menu kiezen voor ‘webinars’. Ook kunt u de webinar terugkijken via deze link.

Tijdens de webinar heeft Cebeon een presentatie gehouden over de nieuwe verdeelsystematiek voor het provinciefonds. Deze is aan vervanging toe en het ministerie heeft de opdracht gegeven om een nieuw verdeelmodel te maken op basis van kenmerken van provincies. In totaal is er zo’n 2,6 miljard euro te verdelen. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe verdeelsleutel wordt vastgesteld. Meer informatie over het project Herijking provinciefonds kunt u vinden op de website van het Cebeon. Ook op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de herziening van het provinciaal belastinggebied. Het rapport herziening provinciaal belastinggebied kunt u hier onderaan de pagina downloaden.

Daarnaast heeft hoogleraar Arjen Schep ons bijgepraat over de opties die voorliggen om de toekomst van de provinciale belastingen vorm te geven. Omdat de opcenten door de komst van elektrische voertuigen sterk verminderen en de kilometerheffing door het kabinet is aangekondigd, zal over een aantal jaar een andere vorm van inkomsten moeten komen. Een werkgroep in opdracht van twee ministeries heeft gewerkt aan alternatieven. In het najaar worden volgende stappen verwacht. In diverse Provinciale Staten is er reeds over gedebatteerd.

De presentaties van Rien Bruins -senior onderzoeker Cebeon- en Arjen Schep -bijzonder hoogleraar Heffingen van Lokale Overheden Erasmus Universiteit Rotterdam- zijn hieronder te downloaden.

Lees meer »

5 jaar Statenlidnu!

Vier ons vijfjarig bestaan met ons mee!

27 juni | 18:30 - 21:00 uur | Fort Altena, Tol 8, 4251 PX Werkendam

Sterke Statenleden betekenen sterke Provinciale Staten, sterke provinciebesturen en daarmee een sterke democratie.’ Dat zei toenmalig voorzitter Huri Sahin bij de start van Statenlidnu op 1 juli 2017. In de Statenzaal van het provinciehuis in Overijssel. Dankzij de inspanningen van een aantal enthousiaste Statenleden en toenmalig CdK en voorzitter van het IPO Ank Bijleveld was een eigen beroepsvereniging geboren. Een vereniging voor en door Statenleden. Om krachten te bundelen, bekwaamheid te bevorderen en belangen te behartigen.

Nu, vijf jaar later, is de vereniging niet meer weg te denken en hebben we mooie dingen bereikt voor onze leden. Graag vieren wij samen met u deze verjaardag. Enerzijds om elkaar te ontmoeten en anderzijds om weer nieuwe kennis aan uw brein toe te voegen. Meld u nu aan voor 27 juni!

Lees meer »

Webinar De toekomst van de provinciale inkomsten en belastingen

Op 31 mei van 19.30 - 21.00 uur organiseert Statenlidnu een interessante webinar over de herijking van het Provinciefonds en de toekomst van provinciale belastingen. Dat doen we samen met het IPO en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Een actueel onderwerp voor alle Statenleden. De gezamenlijke provincies en het ministerie BZK zijn op dit moment gezamenlijk bezig met een traject dat moet leiden tot een herijking van het verdeelmodel van het provinciefonds. Met behulp van het verdeelmodel wordt de hoogte van de uitkering per provincie bepaald. Het adviesbureau Cebeon voert deze herijking sinds de zomer van 2021 uit in opdracht van het ministerie van BZK. Rien Bruins van Cebeon zal de achtergrond van de herijking en de stand van zaken om tot een nieuw verdeelmodel komen toelichten.

Daarnaast staat ook het nieuwe belastinggebied van de provincies centraal. De huidige opcenten gaan over een aantal jaar verdwijnen in verband met de invoering van de kilometerheffing. Maar wat wordt het alternatief? Bijzonder Hoogleraar Arjen Schep van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden neemt je mee in de wereld van de alternatieven.

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. De link voor deelname wordt een aantal dagen voorafgaand aan de webinar toegezonden.

Lees meer »