Training kandidaten (v) provincie en waterschap op 26 of 27 november

In maart 2023 staan er weer honderden vrouwen op de kieslijst voor de het Algemeen Bestuur van het Waterschap en voor de Provinciale Staten. In beide politieke organen zijn vrouwen op dit moment nog flink in de minderheid en ook in verkiezingscampagnes zijn zij vaak minder zichtbaar, omdat zij minder vaak lijsttrekker zijn.

 

Op 26 en 27 november organiseert het netwerk Politieke Vrouwen daarom een training voor kandidaten, gericht op die zichtbaarheid én het bijspijkeren van politieke vaardigheden. Als kandidaat kan je kiezen uit één van de twee trainingsdagen; het programma is beide dagen hetzelfde. 


Op het programma staan o.a. campagneles door campagnebureau BKB, een debattraining door Liesbeth Tettero (politiek trainer) en een praktische training over hoe je jezelf online en in de media profileert door Sanne-Louise de Bruin (politiek persvoorlichter).

Het programma is kosteloos en wordt aangeboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met stichting Stem op een Vrouw.

Details

Locatie: Stadhuis, Utrecht (Stadhuisbrug 2)

Datum: 26 en 27 november (opgeven voor één datum)

Tijden: 10.30 - 17.30 uur

Toegankelijkheid: Rolstoeltoegankelijk, kolfruimte. Andere wensen kunnen worden doorgegeven.

 

Aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden ga naar:

https://stemopeenvrouw.com/agenda/training-kandidaten-provincie-en-waterschap/

Lees meer »

Workshop snellezen & mindmappen

Als Statenlid is het belangrijk dat je up-to-date blijft. Je wilt besluiten nemen op basis van een doordacht oordeel. In de praktijk betekent dat regelmatig veel leeswerk om een goed beeld te vormen over belangrijke vraagstukken. In de dagelijkse uitvoering van je werkzaamheden heb je vaak te maken met veel informatie die in korte tijd gelezen en begrepen moet worden. Via snellezen en mindmapping leer je om in minder tijd meer te lezen met een beter begrip. Een verdrievoudiging van de leessnelheid is geen uitzondering.

Doelstellingen

Verbeter je leessnelheid
Ervaar tijdens deze training dat je sneller kunt lezen zonder begrip te verliezen. Door een andere leestechniek toe te passen, vergroot je jouw productiviteit.

 

Verbeter je begrip
Door het maken van een mindmap verbetert je begrip van een tekst en kun je een beter oordeel vormen. Maar je kunt mindmapping ook inzetten op andere manieren:

  1. Krijg meer grip op complexe projecten
  2. Gebruik het als ondersteuning om lastige beslissingen beter geïnformeerd te nemen
  3. Haal lang vervlogen herinneringen weer naar boven

 

Inhoud

  1. 0-meting van je huidige leessnelheid
  2. Theorie over de samenwerking tussen de ogen en het brein
  3. Eerste snelheidsoefening: een zogenaamde speed drill
  4. Associatieoefening ter voorbereiding op het mindmappen
  5. Uitleg over samenhang tussen sleutelwoorden en het geheugen
  6. Leesoefening op basis van sleutelwoorden
  7. Het ontwikkelen van een persoonlijke snelleesstijl
  8. Tempo verhogen aan de hand van persoonlijke snelleesstijlen
  9. Mindmapoefening gericht op het naar boven halen van herinneringen
  10. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij het snellezen
  11. Uitleg over leesstrategie en scannen van tekst

 

Als eindoefening ga je snellezen in een non-fictie boek dat je zelf uitzoekt en meeneemt naar de online workshop. Denk aan managementliteratuur of een studieboek. De informatie leg je vervolgens vast in een mindmap.

 

De trainer

Bas Hoorn is eigenaar van Timension, een trainingsbureau dat mensen en organisaties leert om slim en resultaatgericht te werken. Dit doet hij voor de publieke en private sector. De trainingen zijn erop gericht dat methodiek direct en blijvend toepasbaar is. Hij traint met grote regelmaat politieke ambtsdragers.

Lees meer »

Sinds 1975 beweging in vergoeding Statenleden, maar verbetering is nodig.

Er is een voorzichtige doorbraak bij de vergoeding voor Statenleden. Letterlijk voorzichtig. Statenlidnu heeft de afgelopen jaren het dossier bespreekbaar gemaakt in Den Haag. Door een zorgvuldige lobby is er nu consensus dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren. Dat is winst. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een verhoging van de vergoeding. Maar verbetering van het besluit is nodig.

 

Het SEO-onderzoek uit 2020 concludeerde dat ‘het niveau van de algemene vergoeding voor Statenleden sinds 1975 echter nooit structureel is aangepast. In 2005 was het advies van de Commissie Dijkstal om de vergoeding voor Statenleden te verhogen en te bepalen op 10 procent van een ministerssalaris.’ Met alle adviezen is de afgelopen decennia niets gedaan. 

 

Het nieuwe Adviescollege heeft het SEO-onderzoek in juni geconcretiseerd en adviseerde de minister om de vergoeding te verhogen tot € 1526,07 euro per maand. Dat is een verhoging van 16%. De minister heeft besloten dat de verhoging ingaat vanaf de nieuwe Statenperiode.

 

De komende weken wordt het besluit ter consultatie aangeboden alvorens er een definitief besluit wordt genomen. Het is van belang dat zoveel mogelijk Statenleden reageren op deze internetconsultatie. U kunt de consultatie via deze link openen.

 

Het bestuur van Statenlidnu heeft enkele weken terug een reactie gestuurd naar de minister op basis van een eerdere ledenbijeenkomst. Deze brief is hieronder te downloaden. U kunt met de argumenten uit de brief een eigen reactie plaatsen bij de internetconsultatie.

 

Met een vertrek van 50%-60% van Statenleden na elke periode is er een fiks probleem in provincieland. Het is van belang dat we deze grote uittocht proberen te verkleinen en te zorgen dat de Staten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de portemonnee. 

 

Het bestuur van Statenlidnu zal zich blijven inzetten voor een betere vergoeding voor Statenleden. Uw steun via de internetconsultatie en indien mogelijk via Tweede Kamerfracties is van groot belang. We zijn met elkaar een eind gekomen, maar deze stap is opnieuw erg belangrijk. Doet u mee? 

Lees meer »

Impressie bijeenkomst Netwerk Weerbaar Bestuur

‘We strijden tegen elkaar voor de stemmen, maar naast elkaar tegen incidenten,’ zei een van de deelnemers aan de Netwerkbijeenkomst Weerbaar Bestuur.

 

Een groep van zo’n twintig vertegenwoordigers van onder meer bestuurdersverenigingen van politieke partijen, beroepsverenigingen, politie en het ministerie van JenV en BZK kwam op donderdag 15 september samen in Utrecht. Er werd doorgesproken over de opvallende uitkomsten uit de monitor Integriteit en Veiligheid 2022.

 

Lees de impressie op PolitiekeAmbtsdragers.nl.

Statenlidnu bij Nieuwsuur over bedreiging en intimidatie van Statenleden

Er is sprake van een stijging van agressie en intimidatie tegen politieke ambtsdragers in provincies, zoals blijkt uit de onlangs verschenen Monitor Integriteit en Veiligheid. Friese Statenleden zijn helemaal klaar met de bedreigingen en intimidatie aan hun adres. Wat is er aan de hand? Hierover ging Harold van de Velde, voorzitter van Statenlidnu in gesprek bij Nieuwsuur.

Klik op de link om de gehele aflevering van Nieuwsuur terug te zien of het artikel terug te lezen.

 

Ondersteuningsteam

Wil je weten wat je kunt doen wanneer je je belaagd of bedreigd voelt? Heb je een onveilig gevoel, maar ben je nog niet geconfronteerd met een concreet incident? Voel je je geïntimideerd? Ook Statenleden die geconfronteerd worden met vraagstukken rondom de eigen veiligheid (intimidatie, bedreiging, agressie en geweld) kunnen terecht bij het ondersteuningsteam weerbaar bestuur.

 

Gezocht: ervaringsdeskundigen voor ondersteuning collega-Statenleden bij agressie en intimidatie.

Als aanvulling op het ondersteuningsteam weerbaar bestuur worden ook ervaringsdeskundigen ingezet, die weten welke impact een dergelijke situatie kan hebben en een luisterend oor kunnen bieden. Ze verlenen nazorg in samenspraak met de hulpvrager en verwijzen waar nodig naar hulpverlenende instanties. Ben jij een Statenlid die een dergelijke situatie heeft meegemaakt en graag deze ondersteuning wilt bieden aan een collega-Statenlid stuur dan een e-mail aan info@statenlidnu.nl

Lees meer »

Pilots voor meer politieke ambtsdragers met een beperking

In de aanloop naar de verkiezingen van 2023 voor Provinciale Staten en voor leden van het algemeen bestuur van waterschappen is een pilot geopend voor mensen met een beperking die zich hiervoor kandidaat willen stellen. De proef met een persoonlijke ondersteuner voor in functie zijnde decentrale volksvertegenwoordigers is verlengd en ook weer opnieuw opengesteld. In 2021/2022 hebben twee pilots gedraaid. Eén voor specifieke financiële ondersteuning voor aankomende raadsleden en een andere met een persoonlijke ondersteuner voor in functie zijnde volksvertegenwoordigers van provincies, gemeenten en waterschappen.

De drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden en te blijven is namelijk vaak hoog. Van de circa 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft nog geen 0,5% een structurele functionele beperking. Om meer mensen met een beperking in politiek en bestuur te krijgen, wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bezien of deze instrumenten behulpzaam zijn om mensen met een beperking in dezelfde uitgangspositie te brengen als mensen zonder een beperking. De pilots komen beiden voort uit het Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking dat eind 2020 is gepresenteerd.

Financiële ondersteuning kandidaat-leden PS of AB

Eén van de drempels waar tegenaan gelopen wordt, is de angst voor hoge kosten die een politieke functie met zich mee kan brengen. Specifieke (financiële) ondersteuning kan helpen. In het buitenland zijn hier veel belovende resultaten mee geboekt. In de pilot ontvangen deelnemers een bestedingsbudget van maximaal 2.000 euro per kandidaat voor kosten die zij vanwege de eigen beperking maken tijdens de kandidaatstellingsperiode. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra of hogere vervoerskosten, kosten voor communicatie (bijvoorbeeld doventolk), ondersteuning bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL-ondersteuning) en aan het inhuren van zorg om de verkiezingscampagne te kunnen volbrengen. Het gaat dus niet om campagne- en promotiekosten zoals bijvoorbeeld het drukken van verkiezingsfolders.

 

Persoonlijke ondersteuning decentrale volksvertegenwoordigers

De tweede proef richt zich op al zittende volksvertegenwoordigers. Uit onderzoek blijkt dat een volksvertegenwoordiger met een beperking voor zijn of haar ambtsvervulling baat kan hebben bij een persoonlijke ondersteuner. In Vlaanderen heeft men hier al enige jaren goede ervaringen mee. De taak van een dergelijke ondersteuner is het werk zodanig voor te bereiden, te regelen en te begeleiden dat de ambtsdrager daaraan zijn of haar tijd en energie niet hoeft te besteden en zich vooral kan concentreren op zijn taak als volksvertegenwoordiger. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van en het begeleiden tijdens vergaderingen en dienstreizen.

 

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar info@statenlidnu.nl
 
Lees meer »

Webinar De rol van PS in het woondossier terugkijken?

Dinsdag 13 september jl. organiseerde Statenlidnu een webinar over het thema wonen.

 

Momenteel zijn provincies en gemeenten in gesprek met het kabinet over afspraken ten aanzien van woningbouw. Daarnaast vinden er in Provinciale Staten debatten plaats over de indeling van de ruimte in de provincie met onder andere de omgevingsvisie en verordening. Het middenbestuur wordt steeds meer een belangrijke schakel om de woningbouw vlot te trekken en oog te hebben voor de ruimtelijke ontwikkeling in gebieden.

 

Waar moet je op letten in je rol als Statenlid en welke ontwikkelingen spelen er in het land? 

 

Directeur Coen van Rooyen van WoningbouwersNL nam ons mee in vraag en aanbod van woningen met een boeiend inkijkje in de werkelijke vraag van 55-plussers om doorstroming te bevorderen. Marja Appelman, directeur wonen bij het ministerie van BZK, lichtte de nieuwe rol van de Rijksoverheid toe bij volkshuisvesting. Ook maakte ze het proces van het provinciaal bod inzichtelijk en vertelde over welke wetgeving er wordt voorbereid. Michael Mekel zette vanuit de Rekenkamers en ROB een kritische spiegel op het geheel door Statenleden te wijzen op de verschillende rollen die zij hebben en hoe zij deze kunnen invullen.

Terugkijken

Kortom, een zeer inspirerend webinar die de moeite waard is om terug te kijken als je deze hebt gemist! De webinar kun je via deze directe link terugkijken of via www.leerplatformstatenleden.nl en in het menu kiezen voor ‘webinars’.

Q&A Wonen

Als vervolg op de webinar organiseert Statenlidnu een speciale interactieve online-sessie met één van de sprekers, Michael Mekel. We gaan specifiek in op de rol van een Statenlid bij het woonbod en de nieuwe wetgeving die eraan komt. Welke invloed kun je uitoefenen in de Statenzaal en hoe leg je dat vast? De bijeenkomst vindt digitaal plaats op 11 oktober via MS Teams van 19.30-20.30 uur. Wij nodigen je van harte uit om aan deze sessie deel te nemen. Let op: er zijn beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 
 
Via onderstaande button kun je je aanmelden voor de Q&A sessie en vooraf al een vraag stellen. De vooraf ingediende vragen worden in de Q&A sessie behandeld. Tijdens de Q&A sessie is er ook gelegenheid om vragen via de chat te stellen. De digitale link voor deelname ontvang je een aantal dagen voorafgaand aan de Q&A sessie.

Lees meer »

Meld je aan voor het digitaal koffiemoment!

Ook zo’n zin om met collega-Statenleden uit andere provincies een uurtje te sparren over wat onderwerpen? En tips mee te geven aan jouw beroepsvereniging om het werk nog beter te maken? Meld je dan aan voor een digitaal koffiemomenten van Statenlidnu! Bij de vorige momenten werd gesproken over de rechtspositie van Statenleden, de ervaringen met het leerplatform, masterclasses en webinars en de informatievoorziening op de website van Statenlidnu. De aanwezige collega’s hebben de koffiemomenten als zeer waardevol ervaren.

Graag gaan we ook met jou in gesprek! Daarom organiseren we op 27 september en 17 november 19.30 – 20.30 uur wederom een digitaal koffiemoment. Je krijgt voorafgaand een leuke verrassing toegestuurd.

Wij, als vereniging, vernemen graag hoe wij je kunnen ondersteunen, wat je verwachtingen van ons zijn en welke tips en ideeën je voor ons hebt om het politieke ambt/vakmanschap van Statenleden te verbeteren. We nodigen je van harte uit om aan een digitaal koffiemoment deel te nemen.

Lees meer »

Webinar | De rol van PS in het woondossier

Op 13 september van 19.30-20.30 uur organiseert de beroepsvereniging voor Statenleden een webinar over het thema wonen en de rol van de provincie.

Momenteel zijn provincies en gemeenten in gesprek met het kabinet over afspraken ten aanzien van woningbouw. Daarnaast vinden er in Provinciale Staten debatten plaats over de indeling van de ruimte in de provincie met onder andere de omgevingsvisie en verordening. Het middenbestuur wordt steeds meer een belangrijke schakel om de woningbouw vlot te trekken en oog te hebben voor de ruimtelijke ontwikkeling in gebieden. Waar moet je op letten in je rol als Statenlid en welke ontwikkelingen spelen er in het land? Boeiende sprekers zorgen dat het kennisniveau van deelnemers aan dit webinar wordt aangevuld. 

 Sprekers:

  • Mevr. Marja Appelman, Directeur Woningbouw bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken 
  • Dhr. Michael Mekel, plv. bestuurder Randstedelijke Rekenkamer en voorzitter van de Rekenkamer Oost-Nederland
  • Dhr. Coen van Rooyen, directeur WoningbouwersNL 

 

Aanmelden kan via onderstaande button. De digitale link voor deelname wordt een aantal dagen voorafgaand aan de webinar toegezonden.

Lees meer »

Onderzoek hoe Statenleden de macht van nieuwsmedia ervaren

Het afgelopen half jaar heeft Rogier Csikos, masterstudent Bestuurskunde Tilburg University, onderzocht hoe Statenleden in Nederland de macht van verschillende soorten nieuwsmedia ervaren als onderwerp voor zijn afstudeerscriptie. In de context van deze scriptie zijn nieuwsmedia gedefinieerd als nationale en regionale televisie, radio en kranten.

 

Eerdere studies naar de percepties van landelijke politici kunnen niet worden gegeneraliseerd of gerelateerd aan Statenleden. Een van de weinige studies die zich richtte op de percepties van regionale politici leverde andere resultaten op en geeft aan dat regionale politici de macht van nieuwsmedia als klein ervaren. Landelijke politici daarentegen ervaren de macht van nieuwsmedia als groot.

 

Op basis van theorieën over politieke agendasetting en populisme zijn meerdere hypothesen geformuleerd. De primaire hypothesen zijn dat populistische en oppositie Statenleden een grotere macht van nieuwsmedia ervaren dan niet-populistische en coalitie Statenleden. De overige hypothesen stellen dat Statenleden de macht van landelijke nieuwsmedia als groter ervaren dan regionale nieuwsmedia en dat Statenleden de macht van televisiezenders als groot ervaren terwijl de macht van radiozenders als klein wordt ervaren.

 

De resultaten geven aan dat coalitie Statenleden de macht van nieuwsmedia als groter ervaren dan oppositie Statenleden, terwijl de overige hypothesen werden verworpen als gevolg van niet-significante resultaten. De niet-significante resultaten impliceren dat het veronderstelde verschil tussen de percepties van populistische en niet-populistische Statenleden ongerechtvaardigd is, net als het veronderstelde verschil tussen televisiezenders, radiozenders en kranten. De belangrijkste theoretische implicatie van deze scriptie is dat coalitie Statenleden de macht van nieuwsmedia als groter ervaren dan oppositie Statenleden - in tegenstelling tot de resultaten van het overgrote deel van het onderzoek over dit onderwerp. Dit contrasterende resultaat is cruciaal, omdat de percepties van nieuwsmedia het handelen van Statenleden zou kunnen beïnvloeden. Een limitatie van deze scriptie is de relatief kleine steekproefomvang, vooral van populistische Statenleden. Voor mogelijk vervolgonderzoek wordt aanbevolen om te onderzoeken of de percepties van coalitie Statenleden daadwerkelijk zijn veranderd of dat het resultaat gelimiteerd is tot deze scriptie.

Lees meer »

Ontwikkel jezelf in het reces!

Ga voor een kosteloos ontwikkeladvies en EVC-certificaat

Statenleden die de ervaring uit hun statenwerk ook voor de arbeidsmarkt willen gebruiken, doen er verstandig aan om gebruik te maken van het aanbod van de landelijke subsidieregeling "NL leert door". Het is mogelijk om een ontwikkeladvies te krijgen en dat is kosteloos wanneer je lid bent van Statenlidnu.

Het ontwikkeladvies is gericht op het ontdekken van de eigen talenten, ambities en wensen. Aan de hand van het ontwikkelplan kunnen vervolgstappen worden bepaald en er rolt een maatwerkadvies uit. Dat kan extra scholing of loopbaanbegeleiding inhouden, of de verwerving van een zogeheten EVC-certificaat. De afkorting EVC staat voor Erkenning van eerder Verworven Competenties. Met zo’n certificaat wordt beoordeeld en erkend wat aanvragers geleerd hebben op school, in hun bestuurswerk en/of statenlidmaatschap. Een EVC kan worden gebruikt om te laten zien wat je als Statenlid hebt geleerd.

Over NL Leert Door

"NL leert door" is een initiatief van de rijksoverheid en wordt uitgevoerd door diverse (private) organisaties. Statenlidnu en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden werken samen met het bureau HQ Werkmaatschappij in opdracht van Avansplus. 

Voor wie?

Alle Statenleden en beëdigde commissieleden tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kunnen het ontwikkeladvies aanvragen. Dit is kosteloos wanneer je lid bent van Statenlidnu. Belangstellenden kunnen hun interesse doorgeven via dit formulier. Daarna zal contact worden opgenomen voor een intake. 

Lees meer »

Masterclass Macht en tegenmacht in het provinciebestuur

De verhouding tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten is een van dé onderwerpen waarover Statenleden meer willen weten. En dat is geen wonder. Ze hebben er immers veel mee te maken. Ze wijzen de gedeputeerden aan. Gedeputeerde Staten maken de begroting en de meeste voorstellen, waarover Provinciale Staten over besluiten. En vervolgens controleren Provinciale Staten of Gedeputeerde Staten hun werk goed uitvoeren. Het is ook een lastige verhouding. Omdat Gedeputeerde Staten over meer tijd beschikken en vaak eerder op de hoogte zijn van allerlei beleidsrelevante informatie is het lastig voor Statenleden tegenwicht te bieden. En de coalitie- en oppositiedynamiek maakt het niet altijd even makkelijk voor een coalitie-Statenlid om een afwijkend standpunt in te nemen en voor een oppositie-Statenlid om invloed uit te oefenen op het provinciaal beleid. 

De masterclass bestaat uit drie online sessies, waarin naast uitleg juist ook ruimte is voor Statenleden om ervaringen, strategieën en inzichten uit te wisselen. Dergelijke interactie rondom een duidelijk belijnd thema viel namelijk erg in de smaak bij Statenleden die de eerdere masterclasses volgden. De docenten zijn Harmen Binnema en Hans Vollaard, die eerder in 2020 en 2021 een aantal zeer gewaardeerde masterclasses verzorgden voor Statenleden in opdracht van Statenlidnu.

Data online masterclassreeks:

  • maandag 12 september, 26 september en 10 oktober 2022 van 19.30-21.30 uur
Lees meer »