Efficiƫnt virtueel vergaderen

Vanwege de huidige corona-maatregelen zijn veel gemeenteraden, Staten en waterschapsbesturen, genoodzaakt om alweer — of nog steeds — virtueel te vergaderen. Maar hoe doe je dat op een goede manier?

In opdracht van het programma "Democratie in Actie" ontwikkelde het Periklesinstituut een handboek voor virtueel vergaderen. Dit Handboek beoogt raden, Staten en waterschapsbesturen te ondersteunen in het zelf beantwoorden van deze vragen én de politieke deliberatie ook in een virtuele omgeving plaats te kunnen laten vinden.

Het bevat uitleg en toelichting maar ook een praktische "snel aan de slag- gids" voor je eerste virtuele vergadering én een evaluatieformulier om de volgende nóg beter tot zijn recht te laten komen. Het handboek vind je hier!

Lees meer »

Politieke participatie voor iedereen

In Gelderland loopt, in samenwerking met ProDemos, het project Toegankelijke politiek. Mensen met diverse beperkingen en talenten nemen aan het project deel: lichamelijke beperking, autisme of psychische problematiek. Het doel is hen te ondersteunen op weg naar meer politieke activiteiten, bijvoorbeeld als fractie-ondersteuner, als lid van Provinciale Staten, in een klankbordgroep of als actief lid van een politieke partij.

De deelnemers hebben een aantal punten opgesteld om deelname makkelijker te maken, van inrichting van de raadszaal, vergadertijden(!) tot het gebruik maken van een doventolk of buddy.

 

Meer informatie?


Meer informatie is te verkrijgen bij Henk Beltman, projectleider Zorgbelang Inclusief, HenkBeltman@zorgbelanginclusief.nl.

Adviezen voor een toegankelijke staten- en gemeenteraadsvergadering voor mensen met een beperking

Aangeboden door:

De deelnemers aan Politiek Actief Zorgbelang Inclusief (editie januari-februari 2021).

Om het werk van Provinciale Staten en gemeenteraden toegankelijk te maken voor mensen met een beperking zijn onze adviezen:

  1. Maak mensen met een beperking enthousiast om politiek actief te worden door:
    1. De vergaderzalen toegankelijk te maken voor iedereen. Zoals het aanleggen van een ringleiding in de vergaderzalen.
    2. Bied rustruimte voor zorgmomenten. Denk aan toegankelijk toiletgebruik, toediening medicijnen en bevestiging van medische apparatuur.
    3. Koppel een buddy aan mensen met een mentale beperking. Een mentor die hem of haar begeleidt en helpt binnen de politiek. Bv. een dag meelopen met een raadslid.
    4. Communiceer helder en duidelijk. Maak de taal voor iedereen begrijpelijk.
    5. Maak in vergaderzalen, waaronder de raadszaal, plek voor een assistent voor algemene dagelijkse levensverrichtingen en/of een doventolk. Geef extra onder-steuning door assistenten voor (beoogde) raadsleden die moeilijk kunnen spreken.
  2. Bescherm mensen met een uitkering tegen verlies ervan wanneer ze statenlid, gemeenteraadslid of fractievolger worden. Ze hebben recht op een gelijke vergoeding als andere leden.
  3. Zorg voor voldoende pauzes, rustmomenten in de vergaderingen en vergader niet te lang. Bepaal een duidelijke eindtijd van de vergadering en regel dat het WMO vervoer flexibel het raadslid met een beperking naar huis vervoert. Zet meer online vergaderingen in als fysieke vergaderingen te veel belemmeringen opleveren.
  4. Ondertitel de raadsvergaderingen (live en het video verslag) voor doven en slechthorenden. Dit werkt ook voor anderen die daar behoefte aan hebben. Maak gebruik van een doventolk of een schrijftolk.
  5. Bovenal: zie mensen met een beperking als medemens, ga met hen in gesprek over wat zij nodig hebben en maak gebruik van hun kwaliteiten in de democratie.

De cursus Politiek Actief Zorgbelang Inclusief is een initiatief van ProDemos, Huis van de Democratie en de Rechtstaat, en Zorgbelang Inclusief. henkbeltman@zorgbelanginclusief.nl

Lees meer »

Toolkit democratische weerbaarheid

Decentrale politieke ambtsdragers manoeuvreren zich in een sterk gepolitiseerd landschap, waar iedere dag belangen worden afgewogen en keuzes worden gemaakt. Maar welke belangen leggen het meeste gewicht in de schaal? En wie beïnvloedt hen (on)bewust bij de dilemma’s die zij voor hun kiezen krijgen?

 

De Toolkit democratische weerbaarheid dient als hulpmiddel om inzicht te krijgen op hoe een (kandidaat-)ambtsdrager kiest en welke bagage zij met zich meedraagt.

 

Aan de hand van de zelftest kunnen ambtsdragers zicht krijgen op de risico’s in hun gemeente, provincie of waterschap. Daarnaast is een gespreksleidraad met werkvormen ontwikkeld om integriteit praktijkgericht te bespreken.

Lees meer »

Handreiking regionaal samenwerken RES

Hoe kun je als volksvertegenwoordiger je invloed maximaal inzetten bij de RES? Welke invloed kunnen volksvertegenwoordigers uitoefenen en hoe kun je de moties voor de regionale energiestrategie (RES) regionaal afstemmen? Welke ruimte is er nog om wijzigingen aan te brengen, als de ‘definitieve’ RES 1.0 ter besluitvorming voorligt?

De RES heeft grote impact op het dagelijks leven van inwoners. Het is belangrijk dat de democratische legitimiteit goed wordt geborgd. Daarom organiseren bijna alle RES-regio’s bijeenkomsten om volksvertegenwoordigers te informeren over en te betrekken bij de RES. Om als volksvertegenwoordiger je invloed maximaal in te zetten, is het belangrijk om regionaal samen te werken met andere volksvertegenwoordigers. Zo kun je jouw stem (en die van inwoners) door laten klinken in de RES.

Regionale afstemming tussen raadsleden is normaal gesproken al lastig, maar bij de RES moet er óók afgestemd worden met provinciale staten en AB-leden van waterschappen. En de coronacrisis vraagt om nieuwe werkwijzen. Een grote uitdaging. Toch zijn er veel mogelijkheden en kunnen we leren van
bestaande initiatieven en goede ervaringen. Omdat elke regio verschillend en uniek is, qua aantal gemeenten, betrokken waterschappen en provincies, bestaande overlegstructuren en persoonlijke voorkeuren en bestuurscultuur, is er geen gouden route. Wel kun je die elementen overnemen die bij jouw regio passen en je aansluiten bij initiatieven waar energie in zit.

Handreiking


In veel regio’s ligt al een plan op tafel hoe de besluitvorming in juni georganiseerd wordt. Dat plan is regionaal afgestemd door de griffiers of een raadswerkgroep, met de projectorganisatie en de colleges. Deze handreiking gaat daarom met name over het organiseren van informele afstemming tussen volksvertegenwoordigers onderling.

Deze notitie is bedoeld als ‘menukaart’ met tips over:

  1. Hoe organiseer je de formele besluitvorming?
  2. Hoe organiseer je de informele afstemming?
  3. Welke instrumenten kun je daarbij gebruiken?
Lees meer »

Veranderende Werkwijzen Provinciale Staten Overijssel deel 1 van 12

Statenlidnu heeft onderzoek gedaan bij alle provincies naar de Veranderende Werkwijze van Provinciale Staten. De provinciale democratie is volop in beweging en de wijze waarop Statenleden invulling geven aan hun kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol. Per provincie komen Statenleden, griffiers, statenadviseurs en onderzoekers aan het woord om te vertellen over de veranderende wijzen,  werkvormen waarmee geëxperimenteerd wordt en wat de ervaringen zijn.

Fred Kerkhof

Lees meer »

Webinar Regiodemocratie en de RES

Begin

 04-03-2021 om 19:30

Einde

 04-03-2021 om 20:30

Locatie

Online

In het webinar ‘Regiodemocratie en de RES’ gaan we in gesprek over de dilemma’s, maar ook de kansen van ‘regiodemocratie’.

Actuele vragen zijn: Hoe positioneer je je als volksvertegenwoordiger in de politiek-bestuurlijke context van een RES-regio? Hoe zorg je enerzijds voor de belangen van jouw gemeente/provincie/waterschap en draag je bij aan een RES waarbij de goede afwegingen zijn gemaakt die bijdrage aan de energietransitie in jouw regio?

Hoe stel je goede kaders voor het besluitvormingsproces en vindt er regionale afstemming met andere volksvertegenwoordigers plaats over RES?

In sommige RES-regio’s zoals West-Overijssel, Midden-Holland, Twente zijn er goede voorbeelden van regionale afstemming bij de RES. Ook ervaringen uit de dagelijkse bestuurspraktijk van de RES komen in dit webinar aan bod.  

Ruben Maes interviewt onder meer Prof. dr. Martijn van der Steen, adjunct-directeur van de NSOB, volksvertegenwoordigers (Maartje Lof, D66-gemeenteraadslid in Olst-Wijhe en lid van de werkgroep RSAB van de regio West-Overijssel) en bestuurders uit de regio’s over ‘regiodemocratie’. 

Doelgroep: gemeenteraadsleden, statenleden, leden algemeen bestuur waterschappen, bestuurders, griffiers en ambtenaren.

Lees meer »

Online verkiezingsdebat: Groen herstel van Nederland

Gesprek decentrale overheden over de transitie

IPO, Unie van Waterschappen en VNG nodigen u graag uit voor het online verkiezingsdebat op dinsdagmiddag 9 maart van 15.30 uur tot 17.00 uur. Programma Kandidaat-Kamerleden en maatschappelijke organisaties gaan in drie rondes met elkaar in debat onder leiding van Marijke Roskam. Vanzelfsprekend kunt u als deelnemer ook actief
meedoen. 

U kunt zich tot vrijdag 5 maart aanmelden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Per mail ontvangt u vervolgens de inloggegevens.

Lees meer »

Webinar energietransitie en participatie

Aanmelden?

Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën en Democratie in Actie organiseren een webinar voor volksvertegenwoordigers (raadsleden, statenleden en AB-leden van waterschappen) op 4 februari.

  • Hoe kun je als volksvertegenwoordiger en bestuurder ervoor zorgen dat iederéén een stem heeft in de Energietransitie?
  • Dus ook de “zachte stemmen” en het “stille midden”?  
  • Hoe krijgt de opgehaalde input een plek in het democratische proces?
  • En hoe zit dat nu met 50% lokaal eigendom?

Democratie in Actie en het Nationaal Programma RES organiseren hiervoor het webinar  “De Energietransitie en participatie”. Sprekers uit het veld geven antwoord op de vragen die er spelen rondom participatie en de RES.

Lees meer »

Avondklok: wat houdt het in voor politieke ambtsdragers?

Statenlidnu voorziet u van de laatste updates!

Zoals u ongetwijfeld bekend is, geldt er per zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21:00 en 04:30. Ik kan me voorstellen dat dat vragen oproept voor uzelf en (andere) politieke ambtsdragers die mogelijk bij u terecht komen. Dit bericht dient om in de informatie te voorzien om een deel van die vragen te beantwoorden.

Voor alle politieke ambtsdragers geldt dat als zij voor noodzakelijke werkzaamheden na 21.00 uur naar buiten moeten, zij een eigen verklaring en een zelf ingevulde werkgeversverklaring moeten kunnen tonen.

Lees meer »

Update quickscan

Provincies ontwikkelen Quick Scan provinciale democratie

Pilots

Eerder ontwikkelde Democratie in Actie de Quick Scan Lokale Democratie (QSLD) voor gemeenten. De provincies en Democratie in Actie zullen met een externe expert deze QSLD doorontwikkelen en in een pilot onderbrengen.

Abassin Nessar, projectleider Quick Scan, programma Democratie in Actie: "Provincies Fryslân, Flevoland, Groningen, Noord-Holland en Utrecht willen graag als eersten aan de slag met de Quick Scan en gaan deelnemen in de pilot. Ik ben blij met zoveel animo en kijk nu al uit naar de resultaten! Die verwachten we in de loop van 2021."

Meer weten over de quick scan? Bekijk dan de themapagina Quick Scan Lokale Democratie.

Lees meer »

Festival van het bestuur 11 februari

Festival van het bestuur 11 februari

Met het Festival van het Bestuur geef je je kennis van het Nederlands decentraal bestuur op 11 februari een nieuwe impuls. Dit festival is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en roept de nieuwe trendanalyse Staat van het Bestuur 2020 tot leven.

Na de 
Save the Date van 6 december hebben zich naast jou al meer dan driehonderd bestuurders, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden aangemeld. 
Vanaf vandaag kun je via 
www.festivalvanhetbestuur.nl volgen hoe dit festival zich verder ontwikkelt. Zoals je ziet, trakteer je jezelf op een dag vol levendige talkshows, webinars van toonaangevende wetenschappers en ervaringsdeskundigen, interviews met bevlogen onderzoekers van invloedrijke rapporten, bloemrijke odes aan mensen in het bestuurlijk veld die een hart onder de riem verdienen, en aanstekelijke vlogs van bestuurlijke vernieuwing in het hele land. In totaal komen meer dan veertig sprekers aan bod.

Lees meer »