Terugkijken webinar Nieuwe Staten, nieuwe provinciale belastingen?

Tijdens de webinar ‘Nieuwe Staten, nieuwe provinciale belastingen?’ op dinsdag 26 september 2023 nam Bijzonder Hoogleraar Arjen Schep van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden Statenleden mee in de wereld van de alternatieven. Welke opties liggen voor om de toekomst van de provinciale belastingen vorm te geven?

Marianne van den Berg, hoofd Bekostiging Binnenlands Bestuur bij het ministerie van BZK was aanwezig om antwoord te geven op de actualiteiten vanuit de Rijksoverheid.

Vanaf nu is de webinar terug te kijken via leerplatformstatenleden.nl. In het menu kiezen voor ‘webinars’. Ook kunt u de webinar terugkijken via onderstaande button. De presentatie van Bijzonder Hoogleraar Arjen Schep van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden is hieronder te downloaden.

 

Lees meer »

Statenlidnu zoekt per direct een ondersteunend medewerker!

De vereniging Statenlidnu is de beroepsvereniging van en voor Nederlandse Statenleden en opgericht in 2017. Het doel van de vereniging is om de positie van Statenleden zo goed mogelijk te ondersteunen. De vereniging doet dit o.a. door het organiseren van kennissessies, het beschikbaar stellen van leermodules via het leerplatform voor Statenleden, uitwisselingen onder Statenleden en door het uitvoeren van belangenbehartiging voor Statenleden o.a. bij de Rijksoverheid in relatie tot de dossiers vergoeding, werkdruk en ondersteuning. Van de 572 Statenleden in Nederland is 97% lid van Statenlidnu. Het bestuur van Statenlidnu bestaat uit 6 Statenleden en het bureau uit een directeur, communicatiemedewerker en een medewerker bijeenkomsten.

 

Als ondersteunend medewerker heb je aan een half woord van onze directeur genoeg. Je bent accuraat en dienstverlenend. Een vergaderlocatie is binnen een mum van tijd gereserveerd, een agendaverzoek zo ingepland en de stukken voor bestuursvergadering op tijd verstuurd. Je bent de spin in het web en houdt van aanpakken. Samen met de directeur en de medewerkers lever je een belangrijke bijdrage om onze vereniging te ondersteunen.

Werkzaamheden zijn onder andere:

  • Het verzorgen van de ledenadministratie en het adressenbestand van de vereniging;
  • Monitoren startende en vertrekkende Statenleden voor o.a. start- en exit-onderzoek;
  • Verzorgen van een welkomstpakket voor startende Statenleden;
  • Vergaderingen, werkbezoeken en bijeenkomsten plannen;
  • Voorbereiding en verslaglegging van vergaderingen en bijeenkomsten;
  • Facilitaire organisatie van werkbezoeken en bijeenkomsten;
  • Optreden als gastvrouw/gastheer van de vereniging Statenlidnu;
  • Administreren van opleidingen en verzorgen van certificaten van deelname.

Wat vragen we van onze kandidaat-ondersteuner:

  • Bewezen organisatorische kwaliteiten en een proactieve instelling;
  • Een ondernemende en dienstverlenende mentaliteit;
  • In staat zijn zelfstandig te werken;
  • Een MBO+/HBO werk- en denkniveau;
  • Systematisch en accuraat kunnen werken;
  • Klantgerichte en representatieve vaardigheden;
  • Een helder overzicht hebben van de verschillende activiteiten van de vereniging.

Arbeidsvoorwaarden:

Het betreft een functie voor 4 uur per week. Het bruto uurtarief bedraagt maximaal €40,- bruto per uur en is afhankelijk van ervaring en opleiding. Je zult veel vanuit huis werken.

Informatie en solliciteren:

Voor meer informatie of om direct te solliciteren kun je mailen naar info@statenlidnu.nl Je sollicitatie in de vorm van een motivatiebrief en een curriculum vitae kun je voor 12 oktober 2023 sturen t.a.v. Yvon van Loon, directeur Statenlidnu.

Lees meer »

Meet & Greet Statenlidnu & Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur tijdens IPO-congres

Loopt u ook even langs bij de meet & greet met Statenlidnu en het ondersteuningsteam weerbaar bestuur tijdens het IPO-congres? Op het Loungeplein in het provinciehuis Zuid-Holland kunt u op dinsdag 3 oktober van 15.30-18.30 uur bij de ontmoetingstafels in gesprek met Statenlidnu en het ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur.

Statenlidnu is dé Nederlandse Vereniging voor Statenleden en vormt het landelijk netwerk van Statenleden. Het doel van Statenlidnu is Statenleden en Provinciale Staten sterk en krachtig in positie te brengen onder het motto Statenleden in beeld.

Wilt u weten wat u kunt doen wanneer u zich belaagd of bedreigd voelt? Heeft u een onveilig gevoel, maar bent u nog niet geconfronteerd met een concreet incident? Voelt u zich geïntimideerd? Ook Statenleden die geconfronteerd worden met vraagstukken rondom de eigen veiligheid (intimidatie, bedreiging, agressie en geweld) kunnen terecht bij het ondersteuningsteam weerbaar bestuur.

Lees meer »

Interactieve workshop 'Aan zet in de energietransitie' tijdens IPO-congres met NPRES op 3 oktober

Wat is uw rol als Statenlid bij de Regionale Energie Strategie (RES)? Statenlidnu en NPRES (Nationaal Programma Regionale Energiestrategie) frissen uw kennis op met RES in vogelvlucht. En dan gaat u zelf aan de slag. U gaat kiezen tussen regie of samenwerking en gaat elkaar in een debat overtuigen. Welke afwegingen zijn relevant en wat zijn belangrijke aandachtpunten? Kortom, een verdieping in uw rol als Statenlid bij de energietransitie.


Deze interactieve workshop wordt begeleid door Pascal Georgopoulou, thematrekker volksvertegenwoordiging NPRES en Rosalie Bedijn, bestuurslid Statenlidnu en Statenlid Zuid-Holland.

Dinsdag 3 oktober van 17:30 - 18:15 uur tijdens het IPO congres.

Lees meer »

Interactieve workshop 'De kneepjes van het ambt Statenlid' tijdens IPOcongres op 3 oktober

Nieuw in de Staten of al ervaren vanuit de vorige Statenperiode? Tijdens deze workshop georganiseerd door Statenlidnu, de landelijke vereniging voor Statenleden, ontdekt u alle kneepjes van het ambt als Statenlid. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van Statenleden en hoe kunt u uw rol als Statenlid zo goed mogelijk invullen?


Deze interactieve workshop biedt praktische informatie om goed te kunnen functioneren in het ambt als Statenlid en overzicht van de rol van de Staten in het politieke landschap. We gaan in gesprek met oud-Statenleden en een oud-Gedeputeerde die u alle kneepjes van het vak bijbrengen om succesvol te zijn in uw rol als Statenlid.

Dinsdag 3 oktober 16:30 - 17:15 uur tijdens het IPO congres

Lees meer »

In gesprek met adviesraden voor Provinciale Staten tijdens de Algemene Ledenvergadering op 3 oktober tijdens het IPO-congres

Op dinsdag 3 oktober vindt de Algemene Ledenvergadering plaats van Statenlidnu tijdens het IPO-congres van 14.15 – 15.15 uur in de Statenzaal van het Provinciehuis Zuid-Holland.

 

Met drie bijzondere gasten van adviesraden die voor Provinciale Staten relevant zijn:

  • Commissaris van de Koning dhr. Polman, voorzitter Raad voor het Openbaar Bestuur.
  • dhr. Poppe, raadslid van de Raad voor de Leefomgeving & Infrastructuur.
  • dhr. Van der Steen, raadslid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

 

Het bestuur van Statenlidnu nodigt haar leden van harte uit voor deze vergadering. U kunt zich hieronder aanmelden. 

 

Op 27 maart 2023 verscheen het gezamenlijke advies Elke regio telt! Een nieuwe aanpak van verschillen tussen regio’s van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). De drie raden adviseerden het kabinet dat er een andere aanpak voor regionaal beleid nodig is. Ook hebben de drie adviesraden afzonderlijk interessante rapporten opgesteld over andere thema’s die relevant zijn voor Provinciale Staten. Wat kunt u als Statenlid met de adviezen van de adviesraden? Wat betekenen deze voor uw rol in Provinciale Staten en hoe kunt u ze betrekken bij uw kaderstellende rol? Tijdens dit interactieve onderdeel neemt Statenlidnu u mee en gaan we in gesprek met de vertegenwoordigers van de verschillende adviesraden om antwoord te krijgen op deze vragen. 

Lees meer »

Webinar 26 september 19.30-20.30u Nieuwe Staten, nieuwe provinciale belastingen?

Op dinsdag 26 september organiseert Statenlidnu van 19.30-20.30 uur online de webinar Nieuwe Staten, nieuwe provinciale belastingen?

 

De afgelopen tijd wordt er door de Rijksoverheid en provincies gesproken over een nieuw belastinggebied. De huidige opcenten staan op de tocht als belangrijke inkomstenbron voor provincies. Enerzijds door de komst van elektrische voertuigen en anderzijds door de kilometerheffing die het kabinet eerder heeft aangekondigd. Maar wat wordt het alternatief?

 

Bijzonder Hoogleraar Arjen Schep van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden neemt u mee in de wereld van de alternatieven. Welke opties liggen voor om de toekomst van de provinciale belastingen vorm te geven? Een werkgroep in opdracht van twee ministeries heeft eerder gewerkt aan alternatieven.

In de webinar wordt u bijgepraat over de laatste actualiteiten, zodat u deze discussie in Provinciale Staten met een goed gevulde rugzak kunt voeren. Want zonder inkomsten geen uitgaven! Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is tevens aanwezig om antwoord te geven op de actualiteiten vanuit de Rijksoverheid.

Lees meer »

Digitale bijeenkomst fractieondersteuning

Op dinsdag 5 september van 19:30-20:30u organiseren Statenlidnu en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een digitaal gesprek over fractieondersteuning van Provinciale Staten. Graag nodigen we u als Statenlid daarvoor uit!

Fracties in Provinciale Staten hebben recht op fractieondersteuning. Dit recht is ingevoerd met de Wet dualisering provinciebestuur. Het idee is dat er zo een sterkere en (meer) gelijke informatiepositie voor Statenleden en -fracties ontstaat. Provinciale Staten verstrekken zelf de financiële bijdrage die bedoeld is om fracties te ondersteunen.

In de praktijk blijkt dat de leden van Provinciale Staten lang niet altijd gebruik (kunnen) maken van dit recht. Statenlidnu en het ministerie van BZK willen met medewerking van Berenschot een tweetal gesprekken organiseren voor Statengriffiers en griffiemedewerkers en een aparte bijeenkomst voor Statenleden over het beoogde doel van fractieondersteuning en de knelpunten die daarmee in de praktijk samenhangen.

Op basis van de gesprekken wordt een actierapportage opgesteld die concrete bouwstenen bevat om fractieondersteuning beter te benutten. Met het oog op de begrotingsbehandeling van 2024 -die in het najaar van 2023 plaatsvindt- willen we de actierapportage in september in concept gereed hebben. Uw bijdrage is daarbij zeer gewenst!


We horen graag of u hierbij aanwezig kunt zijn! U kunt zich aanmelden via de onderstaande knop. Ter voorbereiding ontvangt u het programma en een gespreksnotitie.

Lees meer »

Maak kennis met uw vereniging en ontmoet Statenleden van andere provincies tijdens het digitaal koffiemoment

Als vereniging gaan we graag in gesprek over hoe wij u kunnen ondersteunen, wat uw verwachtingen van ons zijn en welke ideeën u voor ons heeft om het ambt en vakmanschap van Statenleden te verbeteren. Dit doen we tijdens onze koffiemomenten.

Ook is dit het moment voor tussentijds gestarte Statenleden om nader kennis te maken met uw beroepsvereniging.

Bij de vorige momenten werden onderling ideeën uitgewisseld met Statenleden van andere provincies, gespard over de aanpak van grote dossiers en tips uitgewisseld voor het Statenwerk. Vanuit de vereniging gingen we in gesprek over de rechtspositie van Statenleden, de ervaringen met het leerplatform, masterclasses en webinars en de informatievoorziening op de website van Statenlidnu.

De aanwezige collega’s hebben de koffiemomenten als zeer waardevol ervaren. Graag gaan we ook met u in gesprek. Daarom organiseren we op 12 oktober en 9 november van 19.00-20.00 uur wederom digitale koffiemomenten. Voorafgaand krijgt u een leuke verrassing toegestuurd.

Lees meer »

Ondersteuningsteam on Tour: in gesprek met raadsleden, Statenleden, gedeputeerden, wethouders, burgemeesters, commissarissen van de Koning en griffiers

Bijna een jaar geleden is het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur een tour gestart langs gemeenten en provincies om hen te ondersteunen bij agressie en intimidatie tegen politieke ambtsdragers. Inmiddels zijn 200 gemeenten en de 12 provincies benaderd en lopen er in allerlei gesprekken met burgemeesters, commissarissen van de Koning en griffiers.

 

Het doel van de tour is om eind 2024 uiteindelijk tweehonderd van de 342 gemeenten en de twaalf provincies te hebben bezocht met als oogmerk: het gesprek te voeren of politieke ambtsdragers zich bewust zijn van agressie en intimidatie en waar zij de grens trekken. De gemeenten en provincies krijgen eerst een brief met een uitnodiging voor een bijeenkomst, waarna ze ook telefonisch worden benaderd voor een verkennend en oriënterend gesprek met burgemeester/commissaris van de Koning en griffier. Inmiddels zijn tweehonderd gemeenten benaderd, verdeeld over zes provincies. De meeste gemeenten zijn benaderd in Brabant (56 gemeenten), Zuid-Holland (50) en Limburg (31). In die laatste provincie is nog een belactie bezig. De overige provincies staan voor de komende maanden op het programma. Ook zijn de 12 provincies benaderd en zijn er inmiddels al zeven gesprekken gevoerd met de commissaris van de Koning en de Statengriffier.

Aanbod van het ondersteuningsteam

Wat het Ondersteuningsteam de gemeenten en provincies biedt is allereerst oriënterende gesprekken met de burgemeester/commissaris van de Koning en griffier. Wat speelt er in de gemeente of provincie? Is er al een agressieprotocol? Werkt de gemeente of provincie al met een gedragscode?

Daarna biedt het Ondersteuningsteam de gemeente en provincie aan om terug te komen om een avond te houden voor de gemeenteraadsleden/Statenleden en de leden van het college rond het thema agressie. Het doel is in dat gesprek, met de inzet van experts, het gesprek te voeren waar en wanneer raadsleden/Statenleden en collegeleden de grens trekken als het gaat om agressie en of zij zich bewust zijn van hoe er wordt omgegaan met agressie en intimidatie.  

Bijeenkomst 

Het Ondersteuningsteam organiseert, begeleidt en bekostigt deze bijeenkomst, die helemaal is afgestemd op de behoeften en wensen van de betreffende gemeente of provincie. Inmiddels hebben veertien gemeenten een bijeenkomst of training gehad voor de gemeenteraad en collegeleden. Ook heeft er een training plaatsgevonden voor de Statenleden en collegeleden in Zeeland via Statenlidnu en het OTWB en zijn er inmiddels al in zes andere provincies deze trainingen voor Statenleden en collegeleden gepland. Ook hebben de Statengriffiers een training gevolgd over hoe te handelen bij agressie en intimidatie en om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Wilt u meer weten over wat er allemaal loskomt op zo’n avond? Lees het interview met Caroline Koetsenruijter.

"Agressie en intimidatie accepteren we niet."

Extra aanbod

Mocht er na afloop van het gesprek met raad/staten en collegeleden behoefte zijn aan meer, dan biedt het Ondersteuningsteam ook de mogelijkheid om trainingen of een verdiepingsbijeenkomst te organiseren. Dit kunnen zowel trainingen zijn voor de hele gemeenteraad/staten als op het individuele raadslid/statenlid, wethouder/gedeputeerde of burgemeester/commissaris van de Koning gericht. De eventuele kosten voor deze extra verdiepingsronde over hoe om te gaan met agressie en intimidatie zijn voor rekening van de gemeente of de provincie. 

Eerste gesprekken gevoerd

In 79 gemeenten zijn al eerste gesprekken geweest of staan gepland. De meeste interesse is er in Drenthe waar 83 procent van de gemeenten al eerste gesprekken heeft gehad of gepland. In Utrecht is dat 73 procent van de gemeenten, in Overijssel 44 procent. In Noord-Brabant heeft al 37,5 procent van de gemeenten een eerste gesprek gehad of gepland en in Zuid-Holland 32 procent. Voor 63 gemeenten wacht het Ondersteuningsteam nog op een reactie van de burgemeester of griffier naar aanleiding van de belactie. Slechts 35 gemeenten hebbenaangegeven geen interesse te hebben in het aanbod van het Ondersteuningsteam.

Provincies

Ook worden er gesprekken gevoerd met de Commissarissen van de Koning en de Statengriffiers. Tot nu toe zijn er zeven gesprekken geweest en staan er nog twee in de planning. Met drie wordt er nog een afspraak gepland.

Vertrouwenspersonen, experts en ervaringsdeskundigen

Het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur biedt burgemeesters, wethouders, raadsleden, Statenleden en gedeputeerden die geconfronteerd worden met vraagstukken rondom de eigen veiligheid (intimidatie, bedreiging, agressie en geweld) steun. 

Het Ondersteuningsteam bestaat uit vertrouwenspersonen, experts en ervaringsdeskundigen en biedt een luisterend oor en persoonlijk advies. Het Ondersteuningsteam Netwerk Weerbaar Bestuur is een samenwerkingsverband van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Wethoudersvereniging, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Statenlidnu en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wanneer u te maken krijgt met agressie en intimidatie kunt u 24/7 contact opnemen met het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Het Ondersteuningsteam is telefonisch bereikbaar op 070-3738314. U komt dan in contact met een van de vertrouwenspersonen.

Lees meer »

Versterking van het bestuur: maak kennis met Agnes Jongman!

Mijn naam is Agnes Jongman en ik ben sinds 22 juni bestuurslid van Statenlidnu. Ik ben 51  jaar en woon in het mooie Drenthe daar ben ik begonnen met mijn eerste termijn als Statenlid voor de Boer Burger Beweging.

Ik was al lid van Gemeente Belangen, bondgenoot BBB in Midden-Drenthe dus een klein beetje actief was ik al in de politiek. Ook ben ik nog werkzaam op onze mooie boerderij in Nieuw-Balinge die ik samen met mijn man en zoon bezit. Wij melken daar 120 melkkoeien en evenzoveel jongvee, wij zijn al ver in de kringloop landbouw en doen erg veel aan verduurzaming zowel in de gebouwen, machines als op het land. Verder ben ik graag in de natuur voor een fietstocht of een wandeling ook trek ik er graag op uit om andere landen te ontdekken samen met mijn man.

Bestuurslid zijn van Statenlidnu gaat mij vast weer veel vernieuwende zaken brengen en die wil ik graag terug brengen naar de provincie en zorgen dat er een goede samenwerking plaats vindt tussen landelijk en de provincie. Op dit moment staan we voor een aantal uitdagingen die je denk ik beter samen kan doen dan alleen en daarom denk ik ook dat het niet verkeerd is dat je een brede blik hebt en je niet alleen bezig houd met wat er in je woonplaats gebeurt.

Ik hoop dat dit jullie een in kijkje geeft in mijn bestaan als er nog iets is wat je van mij wil weten of mee kan helpen ik ben altijd bereikbaar op a.jongman@drentsparlement.nl. Dus schroom niet en als er wat is vraag mij gewoon zo ben ik en doe niets alleen wat samen kan!

Lees meer »

Nieuw bestuurslid Marianne de Widt stelt zich voor!

Toen ik vier jaar geleden startte als Statenlid, kwam er een overdosis informatie over me heen. Een situatie die de nieuw gekozen Statenleden van dit jaar vast zullen herkennen. Ergens in die informatiestroom zat ook Statenlidnu. Het nut of het belang daarvan was voor mij echt niet meteen in beeld.

 

Ik kreeg een uitnodiging voor een masterclass, die volgde ik en dat was heel interessant: inhoudelijk interessant, maar ook goed om in gesprek te zijn met Statenleden uit andere provincies. Langs dat lijntje ontdekte ik verder wat Statenlidnu is en doet. Ik ontdekte dat het leuk is én belangrijk.

In mijn provincie, Utrecht, was er geen provinciaal lidmaatschap, maar kon je wel individueel lid zijn. Samen met Odile de Man heb ik me er voor ingezet om onze provincie in z’n geheel aan te laten sluiten bij Statenlidnu. Voor een sterke vereniging is het van belang dat we allemaal onze schouders er onder zetten. De komende tijd doe ik daar nog een schepje bovenop. Ik ben vereerd om als bestuurslid van Statenlidnu aan de slag te mogen. We spreken elkaar nog!

Lees meer »