Bekijk onze nieuwe kennisclips over de waterschappen

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 12:29

De waterschappen zijn de oudste bestuurslaag van Nederland. Al eeuwen beheren zij onze dijken en duinen, zorgen ze ervoor dat onze voeten droog blijven en beschermen ze de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker last van droogte en wateroverlast. Dat maakt het werk van de waterschappen belangrijker dan ooit.

Meer weten over hoe de 21 Nederlandse waterschappen die uitdagingen aanpakken, en wat precies de relatie is tussen de provincie en de waterschappen? Bekijk dan onze nieuwe kennisclips die we samen met de Unie van Waterschappen hebben gemaakt.


Kennisclip 1 Wat doen de waterschappen

In onze eerste clip vertelt Meindert Smallenbroek hoe waterschappen in elkaar zitten en hoe ze hun belangrijke werk doen.

Bekijk Meinderts presentatie bij deze kennisclip:


Kennisclip 2 Waterschappen en de provincie

In de tweede clip vertelt Meindert Smallenbroek over de verhoudingen tussen provincies en waterschappen. Hoe werken provincies en waterschappen samen, wie beslist waarover en welk instrumentarium heeft u als Statenlid om toezicht te houden? Daarover leert u meer in deze kennisclip.

Bekijk Meinderts presentatie bij deze kennisclip:


Kennisclip 3 Waterschappen en de toekomst

De waterschappen zijn de oudste bestuurslaag van Nederland, maar in tijden van klimaatverandering kijken juist waterschappen naar de toekomst. Hoe spelen waterschappen in op uitdagingen als extreme droogte of wateroverlast, of de groeiende schaarste van water? In de derde en laatste kennisclip vertelt Meindert Smallenbroek over de toekomst van de waterschappen, en over de ingrijpende keuzes die gemaakt moeten worden om Nederland leefbaar te houden.

Bekijk Meinderts presentatie bij deze kennisclip: