Meld u aan voor de webinar over stikstof!

Al meer dan veertig jaar komt er te veel stikstof in de natuur door een verhoogde emissie van stikstofoxiden, met name uit verkeer en industrie, en van ammoniak, met name uit de landbouw. Dit heeft de afgelopen decennia geleid tot een sterke achteruitgang van de biodiversiteit door de cumulatieve gevolgen van stikstofophoping en verzuring. Daarnaast leidt een te hoge toevoer van mest tot problemen met de waterkwaliteit door aanvoer van nitraat, samen met fosfaat, en tot klimaatverandering door uitstoot van het broeikasgas lachgas, samen met methaan.

Statenlidnu organiseert op donderdagavond 25 september van 19.30-20.30 uur een webinar over dit thema en uw rol als Statenlid in dit dossier. Meld u snel aan!


Meer informatie:

Wim de Vries, hoogleraar op het gebied van de milieusysteemanalyseten van de Wageningen University, gaat in op het belang van integrale doelsturing op emissies in de landbouw in verband met effecten op natuur (ammoniak), klimaat (methaan en lachgas) en waterkwaliteit (nitraat en fosfaat). Door landelijke doelen te vertalen in doelen per bedrijf voor de genoemde indicatoren kan een systeem van doelsturing per bedrijf worden opgezet. Verder wordt kort ingegaan hoe doelen per bedrijf bereikt kunnen worden op basis van een combinatie van (i) aanpassingen van het management richting een goede landbouwpraktijk, (ii) innovaties zoals aankoop van een emissiearme stal en (iii) zo nodig veranderingen in de landbouwstructuur, zoals teeltverboden voor uitspoelingsgevoelige gewassen of veestapel reductie. 


Maarten Riemersma, opgavemanager bij het Interprovinciaal Overleg vertelt over de 3 belangrijke rollen om de leefbaarheid in het  landelijk gebied te behouden en te versterken:

“Provincies hebben 3 belangrijke rollen om de leefbaarheid in het  landelijk gebied te behouden en te versterken. Dat gaat om:

  1. Bevoegd gezag voor Natura 2000 en flora- en fauna; 
  2. Wettelijke verantwoordelijkheden op het gebied van natuur en regionale economie
  3. Gebiedsregisseur voor de ruimtelijke ordening 

Het implementeren van doelsturing is voor al deze drie rollen belangrijk en heeft er een groot effect op. Om die reden hebben provincies een gezamenlijke verkenning uitgevoerd hoe een bestuurlijke route eruit zou komen te zien als we doelsturing gaan invoeren. Hoe eten we die olifant op? Wat doen we eerst en wat kan later en wat moeten we tegelijkertijd oppakken?

We lichten kort de uitkomsten van de verkenning toe en besteden ook aandacht aan de inzet van provincies richting het Rijk voor het invoeren van doelsturing.”

Henk Kievit, hoogleraar Entrepreneurship and Ecosystems aan Nyenrode Business Universiteit, vertelt over de casus 'Gelderse Vallei’.

Aanmeldformulier Webinar Stikstof

De webinar vindt plaats op donderdagavond 25 september van 19.30 - 20.30 uur.