Terugblik webinar financieringssystematiek en ontwikkelingen provinciaal belastinggebied

Gepubliceerd op 16 december 2022 om 13:28

Op donderdag 8 december organiseerde Statenlidnu in samenwerking met het IPO (BAC Financiën) een webinar over de toekomst van de inkomsten en provinciale belastingen. Statenleden en andere geïnteresseerden werden bijgepraat over de laatste actualiteiten.

 

Hergen Vorenkamp van het IPO gaf hierover een presentatie. Vanaf 2026 gaat de uitkering via het provinciefonds flink op de schop. Momenteel wordt gewacht op een richting die het kabinet hierin kiest waarna een besluit van de Tweede Kamer volgt. De tweede spreker, Statenlid Vincent Janssen, vertelde in zijn presentatie over de discussie in de Staten van Utrecht over het nieuwe belastinggebied. Vanaf 2030 verdwijnen de opcenten omdat het kabinet rekeningrijden in gaat voeren. Om die reden moet er een andere vorm van belasting komen. In Utrecht is dat debat in Provinciale Staten al volop gevoerd. 

 

Webinar terugkijken?

U kunt de webinar terugkijken via www.leerplatformstatenleden.nl door in het menu te kiezen voor 'Webinars' of door te klikken op de button.

Presentatie Hergen Vorenkamp
PDF – 538,6 KB 163 downloads
Presentatie Vincent Janssen
PDF – 125,7 KB 161 downloads

Dit webinar was een vervolg op de webinar die we op 31 mei organiseerden in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het IPO over de toekomst van de provinciale inkomsten en belastingen.