De beste bestuurder!

Gepubliceerd op 20 november 2020 om 17:22

De beste bestuurdersverkiezing

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam in 2019, burgemeester Wobine Buijs van Oss in 2018 en Paul Smeulders - toen wethouder van Helmond maar nu Tweede Kamerlid - in 2017. Dat waren de laatste drie bestuurders die werden verkozen tot Beste Bestuurder. Een verkiezing vanuit en door de vakgroep zelf, al elf jaar georganiseerd door Binnenlands Bestuur en Necker van Naem.

Ook in 2020 is er weer een verkiezing. Maar het gaat om meer dan dat. Met de informatie uit alle vragenlijsten onderzoeken wij ook de ontwikkelingen in de verschillende ambten op decentraal niveau. Want wat maakt een bestuurder geloofwaardig? Hoeveel zelfkennis hebben bestuurders? En hoe verschillen eigenschappen die gewaardeerd worden in bestuurders tussen de ambten? Dat biedt inzicht in waar ambtsdragers in het decentraal bestuur staan, én waar zij nog in kunnen groeien. Dit jaar staat het thema “Digitale Democratie” centraal. De kennis die we hiermee opdoen delen we, onder andere in artikelen en tijdens Kompas, het nieuwjaarsevenement van Binnenlands Bestuur. Op die manier kunnen ambtsdragers leren van elkaar. Wat gaat er goed, en waar liggen de grootste uitdagingen?

Helpt u mee de staat van het ambt in beeld te brengen?

Door het invullen van de vragenlijst onder de aandacht te brengen binnen jullie vereniging, helpen jullie ons de staat van het ambt zo goed mogelijk in beeld te brengen. Alle bestuurders en volksvertegenwoordigers binnen het decentraal bestuur hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het onderzoek. 

Hoe denkt u over bestuurders in uw provincie?

U heeft een uitnodiging in uw mailbox ontvangen om aan te geven hoe u over bestuurders in uw provincie denkt en om eventueel een bestuurder te nomineren voor de titel Beste Bestuurder 2020. Uit deze eerste ronde zal blijken wie de beste bestuurder per provincie wordt. Want vanaf dit jaar volgt uit de eerste ronde niet een top 10, maar een top 13: vanuit elke provincie de beste bestuurder (12), én de beste waterschapsbestuurder (1). Uit deze top 13 kunt u uiteindelijk de Beste Bestuurder van heel Nederland kiezen. 

Wat vindt u: is Nederland klaar voor een digitale democratie?

Nieuw onderdeel van het onderzoek naar de beste bestuurders is het onderzoek naar de staat van het ambt. Dit jaar rondom het thema digitale democratie. Want we doen steeds meer digitaal: online delen, opslaan in de cloud en video-vergaderen. Wat vindt u: is Nederland klaar voor een digitale democratie? De resultaten van dit onderzoek bieden inzicht in waar ambtsdragers in het decentraal bestuur staan, én waar we nog in kunnen groeien. Voor meer informatie over de verkiezing Beste Bestuurder 2020 gaat u naar  www.bestebestuurder.nl. U kunt van 18 november tot 6 december meedoen! 

Meer weten?

Neem gerust contact met mij op via sabine@necker.nl / 06-330 494 68. Of lees meer over de beste bestuurder-verkiezing op de website.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.