Nationale Statenledenonderzoek 2017

Gepubliceerd op 6 juli 2018 om 14:13

In het provinciehuis van Gelderland is het 3e Nationale Statenledenonderzoek door Daadkracht aangeboden aan Statenlidnu, Bob Roelofs (namens de griffiers), Kees van Baak, vice-voorzitter van Provinciale Staten in Gelderland en Huri Sahin, lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. 

De resultaten van het nieuwe Statenledenonderzoek zijn luid en duidelijk. Ongeveer 20-23 uur in de week zijn onze volksvertegenwoordigers in touw voor de Provincie, naast hun gewone baan van ruim 32 uur in de week. De groeiende ontevredenheid over de vergoeding baart ook de  Statenlidnu grote zorgen. Om een gezonde balans te hebben in Provinciale Staten tussen jong en oud, werkend en niet werkend, man en vrouw, kan het niet zo zijn dat om financiële redenen onze democratie ongezond wordt.

In 2004 deed de Commissie Dijkstal een belangrijk advies aan het Kabinet over het verhogen van de vergoedingen van alle volksvertegenwoordigers en bestuurders. Voor één doelgroep is dat advies nooit uitgevoerd, naar eigen zeggen in verband met de economische crisis: leden van Provinciale Staten. De tijd is rijp om dat alsnog snel te doen, vóór de Statenverkiezingen van 2019. Het principe ‘boter bij de vis’ is nu op z’n plaats.

Download hier het rapport