Column Lang leve het Statenlid en haar vakvereniging - Gerben Huisman

Gepubliceerd op 10 augustus 2017 om 15:54

Het zijn van volksvertegenwoordiger in Nederland is een vrij veilig en goed uitvoerbare taak. In Nederland mogen wij blij zijn met de democratie zoals die er is. Volksvertegenwoordigers hebben de macht om kaders te stellen, bestuurders goed te controleren en het volk te vertegenwoordigen. Dit laatste is misschien wel het moeilijkste. Want wanneer en hoe vertegenwoordig je het volk. Ik zie de provinciale volksvertegenwoordigers, Statenleden, bijna dagelijks aan het werk. U denkt dan misschien, dagelijks? Maar het is toch een parttimefunctie? En ook dat klopt. Onze Statenleden hebben een vrijgestelde dag om hun functie als Statenlid uit te oefenen. Maar ik zie dat ze er veel meer tijd in stoppen. Ik overdrijf niet als ik ervan uit ga dat een Statenlid 20 uur per week bezig is met zijn/haar werk als Statenlid. Bij ons in Fryslân is de woensdag de Statendag. Deze dag is vaak vol met werkbezoeken, commissies, bijeenkomsten met experts over bepaalde onderwerpen en natuurlijk de Statenvergaderingen. En dat zijn vaak de momenten dat ze druk bezig zijn in het provinciehuis.

 

Deze wereld in het provinciehuis is slechts een deel van het werk van het Statenlid. Tel daarbij op de contacten met de inwoners en belangenorganisaties in Fryslân en het werk dat ze voor elk van hun partij ook nog doen. Ik benijd ze niet. Waar ik als griffier fulltime voor hen aan het werk mag zijn, doen zij het “erbij”. Niet erbij als in met halve inzet. Nee, ik zie Statenleden juist hard werken en genieten van het Statenwerk. En zeker het is een eer dat je het Friese volk mag vertegenwoordigen maar het kost je ook wat. Let wel, dit is geen klaagzang maar meer een ode aan het werk van Statenleden. Want ga er maar aan staan. Zij nemen beslissingen over waar een nieuwe weg komt te liggen. Ze weten vaak drommels goed dat niet iedereen daar altijd blij mee is, waar windmolens mogen komen etc. Onderwerpen die mensen diep kunnen raken. Daar horen zorgvuldige besluiten bij en dat kost tijd en energie en de wil om er verantwoording over af te leggen.

 

Voor mij is een beroepsvereniging voor de Statenleden dan ook vanzelfsprekend en van groot belang. Van belang om als vertegenwoordiger op te treden in overleggen met het Rijk. Want deskundigheidsbevordering is voor alle Statenleden van belang. Politieke partijen hebben hier een rol in maar ook een vereniging kan hierbij ondersteunen. Dat geldt nog meer voor de vergoeding van Statenleden. Zelf vind ik die te weinig. We praten over zo’n 1.100 euro bruto per maand. Natuurlijk is het niet niks, maar als we dat afzetten tegen de 20 uur die zij er aan tijd besteden dan vind ik het te weinig. Wetende dat raadsleden in steden met meer dan 375.000 inwoners zo’n 2.300 euro bruto krijgen. Ga er maar aan staan. Onze provincie met de minste inwoners is Zeeland en daar wonen al meer dan 375.000 inwoners.

 

Ik ben dankbaar dat we in een democratie wonen en deze democratie is mij veel waard. In mijn ogen mag de democratie zeker wat kosten. De vereniging Statenlid.nu ziet dat ook en wil zich hiervoor in zetten. Als griffier kan ik dan wel geen lid zijn, maar mijn sympathie en steun hebben ze zeker. Ik raad dus alle Statenleden aan om lid te worden van deze vereniging, want samen sta je sterker!

 

Gerben Huisman

Griffier provinsje Fryslân

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.