Als Statenlid in Beeld - column Andrea van Langen

Gepubliceerd op 3 juli 2017 om 08:12

Ben ik in beeld? Bij deze zin denk ik meteen aan de legendarische filmpjes van het duo van Kooten & de Bie met wethouder Hekking uit Juinen. Voor de jongere Statenleden vast wel terug te vinden op You Tube. De wethouder doet voortdurend zijn best om beter in beeld te komen dan de burgemeester. Hekking is het type man die in de Provinciale Staten waarschijnlijk erg ongelukkig wordt, het is nu eenmaal niet de bestuurslaag waarmee je in beeld komt.
Voor de meeste mensen is het al lastig om de gemeenteraad los te zien van wat er in de tweede kamer gebeurt, laat staan dat er enig besef is van wat de provincie doet. Zelfs veel gemeenteraadsleden zien de provincie hooguit als hindermacht, als er weer eens een herindeling moet komen of een stokje wordt gestoken voor een woningbouwplan. Als je dus graag wilt scoren dan is het Provinciehuis niet de “place to be”.

Wanneer dan wel? Als je ervan houdt om technische stukken zoals een bestemmingsplan onder de loep te nemen. Als je bereidt bent je ergens in vast te bijten én een lange adem hebt. Als je niet de populariteitsprijs hoeft te winnen maar je wél hard wilt maken voor de regio waar je vandaan komt.

Zelf ben ik nu 2 jaar Statenlid voor de VVD in Noord-Holland. Vanwege mijn plattelandsachtergrond, ik kom uit Andijk, ben ik blij met het woordvoerderschap voor natuur, landbouw en visserij.  Het is confronterend om te zien hoe het platteland is ondervertegenwoordigd in de Provinciale Politiek. Maar er worden ondertussen wel allerlei beslissingengenomen die in de praktijk grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van het landelijk gebied.

Daarom doe ik mijn best om de plattelandsproblematiek in beeld te brengen, elke dag weer. Dat kan op allerlei manieren, door een werkbezoek te organiseren bijvoorbeeld, door  je inbreng in de vergadering of door een column te schrijven.

Natuurlijk, ganzen zijn schattige beestjes maar ze zijn niet alleen een bedreiging voor de vliegveiligheid, ze zorgen ook voor miljoenenschade aan gewassen. Ook op het platteland is behoefte aan woningbouw om de schaarse voorzieningen in stand te kunnen houden. En op het platteland wonen boeren- en tuinders  die last hebben van allerhande regels terwijl ze dagelijks hun steentje bijdragen aan onze gezondheid en onze economie. Dat beeld wil ik laten zien. En dan hoef ik zelf als Statenlid écht niet in beeld!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.