Dé vereniging voor Statenleden!

Het doel van de vereniging is het ondersteunen en versterken van de positie van Statenleden o.a. door het ontwikkelen van modules voor het leerplatform voor Statenleden, het organiseren van bijeenkomsten, masterclasses en webinars en belangenbehartiging bij de Rijksoverheid over vergoeding en werkdruk. Ruim 493 van de 566 Nederlandse Statenleden zijn lid van Statenlidnu. Van de meeste provincies zijn Provinciale Staten gezamenlijk lid van de vereniging. Word ook lid van Statenlidnu: de Nederlandse vereniging voor Statenleden!


Agenda


Daadkrachtig en noodzakelijk!

Betrokken, deskundige en krachtige provinciale volksvertegenwoordigers dragen bij aan een sterk provinciaal bestuur en zijn daarmee onmisbaar voor het functioneren van onze democratie.

De Nederlandse vereniging Statenlidnu is belangrijk, want

  • We zijn er voor u als Statenlid en commissielid;
  • We komen op voor uw belangen;
  • We ondersteunen u bij deskundigheidsbevordering.

 

18 november 2020

Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) pleit voor goede ondersteuning van gemeenteraden en provinciale staten

Er moet een duidelijke normering komen voor goede ondersteuning van gemeenteraadsleden en leden van de provinciale staten. Dat staat in het advies 'Goede ondersteuning, sterke democratie' van de Raad. De Raad signaleert dat het werk van decentrale volksvertegenwoordigers de afgelopen jaren flink is verzwaard. Denk aan decentralisaties in het sociale domein maar ook aan vraagstukken van klimaat, stikstof of energietransitie. Taken zijn complexer en samenwerking is ingewikkelder, omdat er meerdere partijen aan tafel zitten. Meer werk dus, waarbij de ondersteuning is achtergebleven.

Lees meer »
11 november 2020

Nieuw bestuurslid stelt zich voor: Hermen Vreugdenhil!

Mijn naam is Hermen Vreugdenhil, vanaf september bestuurslid van StatenlidNu. Na mijn studie land-, water- en milieubeheer op Larenstein in Velp ben ik in Brabant gaan wonen. Eerst in het bourgondische Breda en momenteel wonen we in een mooi dorpje aan de rand van de Biesbosch. Daar ben ik dan ook in de spaarzame vrije uurtjes vaak met de boot te vinden.

Lees meer »
2 november 2020

BZK: Quick Scan Provinciale Democratie!

Wil jij de provinciale democratie een stap verder brengen? Geef je dan nu op voor de begeleidingscommissie van de pilot van de Quick Scan Provinciale Democratie. Dit is een nieuwe tool voor het versterken en vernieuwen van de provinciale democratie. Democratie in Actie is op zoek naar enthousiaste Statenleden en griffiemedewerkers die plaats willen nemen in de begeleidingscommissie van de pilot van dit instrument. Deze commissie zal betrokken zijn bij de verdere inhoudelijke ontwikkeling van het instrument, het begeleidingsproces van de scan en de uitvoering van de pilot.

Lees meer »
20 oktober 2020

Nieuw bestuurslid stelt zich voor: Lester van der Pluijm!

De drijfveer in mijn werk is om een waardevolle bijdrage te leveren aan de publieke zaak. Momenteel ben ik werkzaam in het veld van onderzoek en onderwijs, waar het me nauw aan het hart gaat om theorie met praktijk te verbinden. Als bestuurslid van StatenlidNu wil ik bijdragen aan het versterken van de lokale democratie en het dualisme binnen de provincie. Op dit moment ben ik Statenlid in Gelderland namens de Partij voor de Dieren.      

Lees meer »
13 oktober 2020

Masterclass voor Staten, Statenleden en stakeholders!

Statenleden zijn volksvertegenwoordigers. Dat klinkt zo eenvoudig: statenleden luisteren naar de wensen van de inwoners van hun provincie, besluiten namens hen wat er moet gebeuren, de Gedeputeerden voeren het uit en namens de bevolking houden de statenleden weer de vinger aan de pols. Het is echter minder eenvoudig dan het lijkt. In de praktijk leven er allerlei vragen:

Lees meer »
8 oktober 2020