Kabinet wil verlofregeling politieke ambtsdragers versoepelen

De verlofregeling voor volksvertegenwoordigers en dagelijks bestuurders moet flexibeler worden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister sluit een flexibelere verlofregeling beter aan bij de huidige tijd.

De bestaande regeling maakt verlof en vervanging mogelijk in het geval van langdurige ziekte, zwangerschap en bevalling voor maximaal drie periodes van telkens zestien weken. De regeling is daarmee erg rigide. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om na zestien weken het verlof met een kortere periode te verlengen.

Vorig jaar adviseerde het Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers de minister daarom de verlofregeling aan te passen. Het college raadde in haar rapport bijvoorbeeld aan om na de eerste verloftermijn verlenging in blokken van vier weken mogelijk te maken. Het kabinet neemt dat advies nu over.

Het kabinet stelt daarnaast voor om de regeling voor dagelijks bestuurders uit te breiden door waar mogelijk de wetgeving die geldt voor werknemers, de Wet arbeid en zorg (Wazo), als uitgangspunt te nemen. De voorgestelde uitbreiding betreft geboorteverlof, adoptieverlof, pleegouderverlof en mantelzorgverlof waarbij de duur zoals opgenomen in de Wazo wordt overgenomen.

Voor volksvertegenwoordigers vindt het kabinet het niet wenselijk de verlofvormen op diezelfde manier uit te breiden. De reden daarvoor is het persoonlijk kiezersmandaat van volksvertegenwoordigers. Ook zou voortdurend aan- en aftreden de herkenbaarheid en het aanzien van volksvertegenwoordigers niet ten goede komen, schrijft De Jonge in zijn brief.

Statenlidnu is blij met de aangekondigde versoepeling. Zo ontstaat er maatwerk voor de huidige starre termijnen. De terughoudendheid van de minister bij nieuwe vormen van verlof snappen we goed. Dit hebben we ook eerder in een consultatiebrief laten weten. We volgen de uitwerking van de nieuwe wetgeving op de voet.

Het kabinet is van plan vlug te starten met de benodigde wetswijzigingen.

Meer informatie

Meer informatie over verlof en vervanging vind u op onze site. Het rapport van het Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers treft u hier. En de kamerbrief van minister De Jonge kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

Webinar Wonen 9 april 19:30-20:30 uur

Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het daardoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden.

Om de woningnood tegen te gaan wil de Rijksoverheid dat er tot en met 2030 maar liefst 900.000 woningen gebouwd worden. Alle twaalf provincies hebben met minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening provinciale woningbouwafspraken gemaakt. De provincie is daarmee een belangrijke schakel bij het vlottrekken van de woningbouw.

De druk is hoog en de belangen zijn groot. Maar de provincie heeft ook een belangrijke taak als het gaat om het bewaken van de duurzame ruimtelijke ontwikkeling van ons land.

Momenteel vinden er in Provinciale Staten debatten plaats over de indeling van de ruimte in de provincie waaronder het bouwen van veel nieuwe woningen. Waar moet u op letten in uw rol als Statenlid, welke afwegingen kunt u maken, en welke ontwikkelingen spelen er in het land?

Daarover gaat het webinar wonen van Statenlidnu op 9 april, van 19:30-20:30 uur. Boeiende sprekers als Arno Visser, voorzitter Bouwend Nederland, en Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en het ministerie van BZK, zorgen dat het kennisniveau van deelnemers aan dit webinar wordt aangevuld en de rol van Provinciale Staten helder uiteen wordt gezet.

Lees meer »

Nieuwe kennisclip: Provinciale Rekenkamers

Elke provincie is aangesloten bij één van de vijf provinciale rekenkamers. Zij onderzoeken de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van provinciaal beleid. Daar komt meer bij kijken dan rekenen alleen: rekenkamers onderzoeken wat er gebeurt, wat dat kost, wat het oplevert en hoe het beter kan.

Belangrijk werk dus, waar u als Statenlid veel aan kunt hebben. In onze nieuwe kennisclip gaan we daarom in op de rekenkamer. Wat is uw rol als Statenlid? Hoe draagt u ideeën aan voor hun onafhankelijke onderzoeksagenda? En hoe kunt u de kennis die de rekenkamer verzamelt inzetten voor uw werk als volksvertegenwoordiger?

Lies van Aelst, directeur van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers (NVRR), en Linze Schaap, bestuurslid van de NVRR, zijn allebei voormalig Statenlid. Zij vertellen hoe u de rekenkamer kunt gebruiken om beleid te evalueren of te adviseren over maatschappelijke problemen. En ze doen aanbevelingen voor een goede samenwerking tussen Statenleden en de rekenkamer.

Meer informatie

Meer informatie over rekenkamers vindt u op ons leerplatform, in het dossier 'instrumenten en ondersteuning' op onze website en op de website van de NVRR.

Lees meer »

Aankondiging: online bijeenkomst over provinciaal kiezersonderzoek en participatie

Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat de provinciale verkiezingen plaatsvonden. De uitslag van die verkiezing is geanalyseerd door de Universiteit Leiden, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. Hun bevindingen hebben de onderzoekers vastgelegd in het kiezersonderzoek ‘Burgers en boeren in beweging’.

Op 26 maart organiseert Statenlidnu een onlinebijeenkomst over dat kiezersonderzoek. Tussen 19:30 uur en 20:30 uur geeft Hans Vollaard een toelichting. Vollaard is hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht en één van de auteurs van het onderzoek. Hij vertelt over de onderwerpen die stemmers het belangrijkst vonden, waarom het vertrouwen in de provinciepolitiek is gedaald, en hoe stemmers terugkijken op hun stem.

Daarna geeft Liesbeth van de Wetering, Programmamanager Kwaliteit Openbaar Bestuur bij de provincie Groningen, praktijkvoorbeelden van hoe inwonersparticipatie in haar provincie vorm krijgt. Natuurlijk is er  ruimte om vragen te stellen aan de sprekers.

Interesse in deze bijeenkomst? Aanmelden kan nu via de knop.

Meer informatie

Het kiezersonderzoek ‘Burgers en boeren in beweging’ kunt u lezen op onze website.

Lees meer »

Terugkijken webinar energietransitie

De energietransitie is voor u als Statenlid een grote puzzel. Hoe gaan we om met vraagstukken als een overvol stroomnetwerk, nieuwe vormen van opwekking en de inpassing in het landschap? Wat is de samenhang met andere plannen en vooral: hoe kunt u als Statenlid grip houden op deze belangrijke ontwikkelingen?

Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod in de webinar Energietransitie. Peter Schmeitz (manager Energie en Leefomgeving bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Marieke Hofstee (programmamanager klimaat en energie bij het IPO) en Eelco de Vink (gebiedsregisseur Energietransitie bij Stedin) hebben de uitdagingen geschetst en overzicht in de wirwar van NPs, PNIEK en RES geboden. Met Peter Kerris (Statenlid in Gelderland) gingen we in op hoe u als Statenlid in de soms weerbarstige praktijk een goede rol kan vervullen.

De webinar kunt u terugkijken in de leeromgeving of via onderstaande link.

 

Lees meer »

Zelftest Integriteit voor Provinciale Statenleden

Integere politici zijn van essentieel belang voor het vertrouwen van inwoners in hun provincie. Als lid van Provinciale Staten komt u soms in aanraking met integriteitskwesties. Om u als politiek ambtsdrager te helpen met die situaties om te gaan heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken een Zelftest Integriteit ontwikkeld, als aanvulling op het Handboek Integriteit.

De Zelftest is een digitale vragenlijst die u als Statenlid kunt gebruiken om te reflecteren op hoe u omgaat met kwesties en keuzes die raken aan uw integriteit. Door de vragenlijst in te vullen komen mogelijke kansen en kwetsbaarheden in uw handelen naar voren. Het doel van de test om met een interessante persoonlijke rapportage inzicht te bieden in factoren die invloed hebben op integer handelen. Denk hierbij aan factoren als intrinsieke motivatie en persoonlijkheid, omgevingsfactoren en het mentaal welbevinden.

Werken aan integriteit is een doorlopend proces dat niet ophoudt bij het conformeren aan geldende wetten en regels. Deze zelftest kan helpen om het gesprek aan te gaan en uzelf op dit aspect te blijven ontwikkelen.

Meer informatie

De Zelftest Integriteit vindt u in het Handboek Integriteit, of via de website van het Ministerie van BZK.

Lees meer »

Handreiking instrumenten en ondersteuning voor Sterke Staten

De praktische handreiking instrumenten en ondersteuning voor Sterke Staten gaat in op de instrumenten die u kunt inzetten en biedt een overzicht van de hulptroepen die beschikbaar zijn ter ondersteuning van uw Statenwerk. De handreiking staat bol van doorklikmogelijkheden naar filmpjes, publicaties en websites. Welke hulptroepen moet u als Statenlid kennen om uw werk zo optimaal mogelijk te kunnen uitvoeren?

Meer informatie

Bekijk de dossierpagina instrumenten en ondersteuning voor andere nuttige handreikingen voor uw Statenwerk. Ook in de leeromgeving vindt u deze handreikingen naast allerlei interessante kennisdocumenten, kennisclips, podcast etc.

Lees meer »

Webinar Energietransitie 8 februari 19.30-20.30 uur

In Provinciale Staten wordt er volop gedebatteerd over energievraagstukken: een overvol stroomnetwerk, nieuwe vormen van opwekking en de inpassing in het landschap. Alle ontwikkelingen op dit onderwerp nemen een vlucht. Een paar jaar terug hebben alle Provinciale Staten Regionale Energie Strategieën (RES) vastgesteld en nu wordt volop gewerkt aan de uitvoering en in sommige provincies aan een nieuwe versie, de RES 2.0 Herijking.

Voor u als Statenlid is de RES een stukje van de grote energiepuzzel. Hoe ziet die totale puzzel eruit, wat is de samenhang met andere plannen en vooral: hoe kunt u als Statenlid grip houden op deze belangrijke ontwikkelingen? Volg het webinar van Statenlidnu in samenwerking met het Nationaal Programma RES en het IPO op 8 februari van 19.30-20.30uur!

We scheppen eerst samen met Peter Schmeitz (manager Energie en Leefomgeving bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Marieke Hofstee (programmamanager klimaat en energie bij het IPO) orde in de “energiechaos”. Hoe hangen diverse onderwerpen en plannen met elkaar samen?

Vervolgens staan we stil bij het overvolle stroomnetwerk, netcongestie, met Eelco de Vink (gebiedsregisseur Energietransitie bij Stedin). Wat is netcongestie precies en wat kun je eraan doen? Hebben Staten een rol en welke is dat? We verkennen de mogelijkheden om invloed uit te oefenen.

Samenwerking staat centraal bij de energietransitie want Provinciale Staten besluiten er niet zelfstandig over. In de RES-regio’s werken provincies, gemeenten en waterschappen samen vanuit ieders rol en verantwoordelijkheid. Met Peter Kerris (Statenlid in Gelderland) gaan we in gesprek over dilemma’s bij deze samenwerking en hoe u als Statenlid in de soms weerbarstige praktijk een goede rol kan vervullen. 

Lees meer »

Nieuwe masterclass 'Wie is de baas in de provincie?'

In deze masterclass staat de positie van Provinciale Staten ten opzichte van Gedeputeerde Staten, andere overheden, maatschappelijke en private spelers centraal. Tegenwicht bieden aan Gedeputeerde Staten is een steeds terugkerende uitdaging voor Provinciale Staten. De verhouding met andere overheden heeft aan urgentie gewonnen in een meerlagig Europa, waarin de nationale overheid regelmatig aan provincies de nadere uitvoering van Europese wetgeving overlaat. En provincies zijn nauw verbonden in allerlei beleidsnetwerken met publieke én private spelers. Staten worstelen daarmee, zo rapporteren ook provinciale rekenkamers. Wat kunnen Staten en Statenleden nog voor hun inwoners betekenen in hun kaderstellende en controlerende rol in deze situatie? Alle reden dus voor een masterclass over wie de ‘baas’ is in de provincie. 

Meer informatie

De masterclass bestaat uit drie online sessies. We bieden de masterclass aan op:

- Dinsdagen 23 januari, 6 februari en 27 februari 2024 19.30-22.00u online
- Dinsdagen 23 april, 14 mei en 28 mei 2024 19.30-22.00u online

 

De docenten zijn Harmen Binnema en Hans Vollaard, die eerder een aantal zeer gewaardeerde masterclasses verzorgden voor Statenleden in opdracht van Statenlidnu. Informatie over het programma van de masterclass en de wijze van aanmelden vindt u via deze link

 

Beide masterclasses zijn volgeboekt. U kunt zich registeren voor de wachtlijst voor de masterclass met startdatum 23 april. Zodra er een plek vrijkomt nemen we contact met u op.

Lees meer »

Terugkijken webinar grip op de omgevingswet: waar gaan de Staten over?

Op 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet van kracht. Voor u als Statenlid gaat dat grote gevolgen hebben. Hoe zat het ook alweer met die nieuwe wet? Welke veranderingen voor provincies komen er? En vooral: hoe kunt u als Statenlid grip houden op belangrijke onderwerpen?

 

Deze onderwerpen kwamen aan bod in de webinar grip op de omgevingswet. Co Verdaas hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft en aanstaand Deltacommissaris gaf inzicht in het fenomeen gebiedsontwikkeling, Peter Jasperse programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling Interprovinciaal Overleg zoomde in op de betekenis van de Omgevingswet voor PS en GS, Edo Kort programmamanager Directie Ruimte en Leefomgeving Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertelde over de landelijke Nota Ruimte en tot slot gaf Odile de Man Statenlid Provincie Utrecht concrete tips voor uw rol als Statenlid. De presentaties van de sprekers kunt u hieronder downloaden. De webinar kunt u terugkijken in de leeromgeving of via onderstaande link.

Meer informatie

Ook kunt u de handreiking gebiedsontwikkeling met inzichten en tips voor Statenleden als hulpmiddel gebruiken voor het mede vormgeven van onze leefomgeving. Eveneens heeft de Rekenkamer Oost-Nederland recent een interessant onderzoek gepubliceerd, waarin de lessen uit gebiedsprocessen worden beschreven.

Lees meer »

Nieuwe kennisdocumenten in de leeromgeving voor uw Statenwerk

In de leeromgeving zijn een aantal interessante kennisdocumenten voor uw Statenwerk toegevoegd. Peter van den Berg redacteur van een serie handboeken voor het openbaar bestuur, waaronder het Handboek Statenleden, gereedschapskist voor het betere Statenwerk heeft het kennisdocument Staats- en provincierecht geschreven. Ook treft u diverse checklists en formats aan voor de inzet van uw instrumenten als Statenlid en effectief vergaderen met de fractie uit het Handboek Statenleden.

Nieuw in de leeromgeving:

  • Checklist en formats voor de inzet van instrumenten
  • Effectief vergaderen met de fractie
  • Infographic Huis van de Nederlandse Provincies
  • Kennisdocument Staats- en provincierecht
  • Verklarende woordenlijst voor uw Statenwerk

Handboek voor Statenleden

 

Alle Statenleden hebben voor een goede invulling van hun ambt het Handboek Statenleden, gereedschapskist voor het betere Statenwerk, ontvangen na hun installatie in een welkomstpakket van Statenlidnu.

 

Ook alle tussentijds startende Statenleden ontvangen het handboek in een welkomstpakket. Heeft u nog geen welkomstpakket ontvangen, geeft u dit dan door via uw griffie.

 

Voor overige geïnteresseerden is het Handboek Statenleden te bestellen bij de uitgeverij Berghauser Pont.

Lees meer »

Buddynetwerk Statenlidnu van start!

Voor de zomervakantie hebben we een uitvraag gedaan welke nieuw gekozen Statenleden behoefte hebben aan een ervaren Statenlid als buddy. Dit met het doel om het ambt als Statenlid nog beter uit te kunnen voeren. Iets wat we als vereniging graag stimuleren. Het is leuk om te zien dat er zoveel animo is vanuit zowel buddy’s als nieuwe Statenleden.

We hebben inmiddels zo’n 100 nieuwe Statenleden gekoppeld aan een (oud-)Statenlid uit een andere provincie en van een andere partij. Het is aan de mensen zelf om afspraken te maken over hoe je het contact wil laten verlopen en de frequentie. 

Wilt u ook nog meedoen aan het buddynetwerk? Stuur een e-mail naar
secretariaat@statenlidnu.nl dan zorgen wij voor de match.

Lees meer »